Sestavine

  • 275 g masla
  • 180 g sladkorja
  • 6 jajc
  • 100 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • maslo in moka za pekač
  • 175 g temne čokolade (70 %)
  • 4 žlice močne kave
  • 80 ml pomarančnega likerja (cointreau)
  • 150 g sladke smetane
  • kakav v prahu

Uvod

S takšno formulo je zmaga zagotovljena! Tako mehek, sočen in svetel biskvit. Tako kremna, polna in temna čokoladna pena, pravzaprav mousse. Pa še sladka smetana, ki oba tako penasto objame in obleče. Razlike v teksturah so majhne, toda dobesedno večplastne. Ob vsem tem pa je še tako hitro gotovo, a tako dolgo traja....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Podolgovati pekač za pecivo (dolžina 25 cm) dobro namastimo z maslom in potresemo z moko.

2

Za biskvit penasto stepemo 100 g mehkega masla in 100 g sladkorja. Dve jajci eno za drugim zamešamo v masleno kremo. Moko in pecilni prašek zmešamo in prav tako zamešamo v masleno kremo. S testom napolnimo pekač in biskvit pečemo v sredini pečice 15 do 20 minut.

3

Za čokoladni mousse ločimo preotala 4 jajca na rumenjake in beljake. Rumenjake in 70 g sladkorja stepamo 5 minut do svetle kreme.

4

Skodelo z nalomljeno čokolado in kavo postavimo na soparo in mešamo toliko časa, da se raztopi. Odstavimo s štedilnika in vmešamo na majhne kocke narezano preostalo maslo (175 g).

5

Beljake in preostali sladkor stepemo v trdi sneg. V čokoladno kremo najprej zamešamo rumenjakovo kremo in nato previdno še sneg beljakov. Pokrito pstavimo na hladno za 1 uro.

6

Biskvit po dolgem prerežemo na polovico. Podolgovati pekač obložimo s prozorno folijo in na dno položimo biskvitno rezino. Pokapljamo s polovico likerja, premažemo s čokoladno kremo in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Pokapljamo ga s preostalim likerjem in postavimo v hladilnik za 1 uro.

7

Pred serviranjem sladko smetano trdo stepemo. Z njo premažemo pecivo in ga potresemo s kakavom v prahu.

Oceni