Biskvit in mousse temne čokolade
Sestavine
- 275 g masla
- 180 g sladkorja
- 6 jajc
- 100 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- maslo in moka za pekač
- 175 g temne čokolade (70 %)
- 4 žlice močne kave
- 80 ml pomarančnega likerja (cointreau)
- 150 g sladke smetane
- kakav v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Podolgovati pekač za pecivo (dolžina 25 cm) dobro namastimo z maslom in potresemo z moko.
Za biskvit penasto stepemo 100 g mehkega masla in 100 g sladkorja. Dve jajci eno za drugim zamešamo v masleno kremo. Moko in pecilni prašek zmešamo in prav tako zamešamo v masleno kremo. S testom napolnimo pekač in biskvit pečemo v sredini pečice 15 do 20 minut.
Za čokoladni mousse ločimo preotala 4 jajca na rumenjake in beljake. Rumenjake in 70 g sladkorja stepamo 5 minut do svetle kreme.
Skodelo z nalomljeno čokolado in kavo postavimo na soparo in mešamo toliko časa, da se raztopi. Odstavimo s štedilnika in vmešamo na majhne kocke narezano preostalo maslo (175 g).
Beljake in preostali sladkor stepemo v trdi sneg. V čokoladno kremo najprej zamešamo rumenjakovo kremo in nato previdno še sneg beljakov. Pokrito pstavimo na hladno za 1 uro.
Biskvit po dolgem prerežemo na polovico. Podolgovati pekač obložimo s prozorno folijo in na dno položimo biskvitno rezino. Pokapljamo s polovico likerja, premažemo s čokoladno kremo in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Pokapljamo ga s preostalim likerjem in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Pred serviranjem sladko smetano trdo stepemo. Z njo premažemo pecivo in ga potresemo s kakavom v prahu.