Biskvitna torta s čokolado in hruškami
Sestavine
- 150 g temne čokoladne kuverture
- 400 ml sladke smetane
- 1/2 žličke cimeta
- 250 g mehkega masla
- 160 g sladkorja
- sol
- 5 jajc
- 3 žličke pecilnega praška
- 100 g moke
- 250 g mletih mandljev
- 4 žlice pomarančnega soka
- 3 do 4 hruške (600 g)
- 2 žlici limonovega soka
- 150 ml hruškovega soka
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 žlica jedilnega škroba
- 2 žlici viljamovke
- sladkor v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 535 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Dan prej kuverturo drobno narežemo in stresemo v skledo. Zavremo smetano, prelijemo po čokoladi, dodamo cimet in z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mehko maslo, 100 g sladkorja in ščepec soli kremasto zmešamo v mešalniku. Jajca ločimo in rumenjake enega za drugim vmešamo v masleno kremo.
Moko, pecilni prašek in mlete mandlje zmešamo ter skupaj s pomarančnim sokom zamešamo v masleno kremo. Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Previdno ga s spatulo zamešamo v testo. Model za torto (premer 24 cm) dobro namastimo, napolnimo s testom, poravnamo in pečemo v sredini pečice 45 minut. Biskvit v modelu ohladimo na rešetki.
Pečico ponovno segrejemo na 190 stopinj. Biskvitno dno izdolbemo in pri tem pustimo 3 cm roba. Testo nadrobimo na manjše kose, stresemo na pekač in pečemo v sredini pečice 5 do 6 minut ter pazimo, da ne potemnijo preveč.
Hruške olupimo, izrežemo peške, narežemo na krhlje in pokapljamo z limonovim sokom. V kozici zavremo hruškov sok in vanilijev sladkor. Škrob gladko razmešamo v viljamovki in z njim zgostimo hruškov sok. V vrelo omako zamešamo narezane hruške, kuhamo 1 minuto in rahlo ohladimo.
Kompot porazdelimo na izdolbeno dno in postavimo v hladilnik za 1 uro. Čokoladno smetano trdo stepemo z mešalnikom in jo v obliki kupole naložimo na hruške. Potresemo s hrustljavimi drobtinami in sladkorjem v prahu.