Sestavine

  • 150 g temne čokoladne kuverture
  • 400 ml sladke smetane
  • 1/2 žličke cimeta
  • 250 g mehkega masla
  • 160 g sladkorja
  • sol
  • 5 jajc
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 100 g moke
  • 250 g mletih mandljev
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 3 do 4 hruške (600 g)
  • 2 žlici limonovega soka
  • 150 ml hruškovega soka
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici viljamovke
  • sladkor v prahu

Uvod

Ko krt preluknja domači vrt, da namesto trate zrasejo krtine, se začne vojna … Ko pa s hruškami in čokoladno smetano navrta mandljev biskvit, si takšno slastno krtino želimo še velikokrat! Kaj nam to pove? Da so vojne nesmiselne in da naj vsak le dobro opravi svoje delo. Vi, torej, specite hruškovo torto in namesto krta na trati naredite krtino v njej. Potem vas tudi prave krtine ne bodo več tako motile....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 535 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Dan prej kuverturo drobno narežemo in stresemo v skledo. Zavremo smetano, prelijemo po čokoladi, dodamo cimet in z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mehko maslo, 100 g sladkorja in ščepec soli kremasto zmešamo v mešalniku. Jajca ločimo in rumenjake enega za drugim vmešamo v masleno kremo.

3

Moko, pecilni prašek in mlete mandlje zmešamo ter skupaj s pomarančnim sokom zamešamo v masleno kremo. Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Previdno ga s spatulo zamešamo v testo. Model za torto (premer 24 cm) dobro namastimo, napolnimo s testom, poravnamo in pečemo v sredini pečice 45 minut. Biskvit v modelu ohladimo na rešetki.

4

Pečico ponovno segrejemo na 190 stopinj. Biskvitno dno izdolbemo in pri tem pustimo 3 cm roba. Testo nadrobimo na manjše kose, stresemo na pekač in pečemo v sredini pečice 5 do 6 minut ter pazimo, da ne potemnijo preveč.

5

Hruške olupimo, izrežemo peške, narežemo na krhlje in pokapljamo z limonovim sokom. V kozici zavremo hruškov sok in vanilijev sladkor. Škrob gladko razmešamo v viljamovki in z njim zgostimo hruškov sok. V vrelo omako zamešamo narezane hruške, kuhamo 1 minuto in rahlo ohladimo.

6

Kompot porazdelimo na izdolbeno dno in postavimo v hladilnik za 1 uro. Čokoladno smetano trdo stepemo z mešalnikom in jo v obliki kupole naložimo na hruške. Potresemo s hrustljavimi drobtinami in sladkorjem v prahu.

Oceni