Sestavine

  • 250 g sušenih domačih blekov ali krpic
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 120 g mavrahov
  • 80 g kraljevih ostrigarjev (opcija)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 3 žlice masla
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • sol poper
  • muškatni orešček
  • 1 žlica limonovega soka
  • 75 ml sladke smetane
  • 1 žlica narezanega drobnjaka

Uvod

Seveda bi lahko v tej preprosti gobovi omaki čez domače testenine, ki jih naredimo iz ostanka testa za lazanje - pastičo z divjačinskim ragujem -, mavrahe zamenjali s kakšnimi lažje nabranimi ali kupljenimi gobami. A potem ne bi tako pomladno dišalo! In zato, ker so mavrahi dragoceni, smo jih, ko se nam je nasmehnila sreča, najprej nekaj posušili, da bo dišalo po njih še vse leto, nato pa jih uporabili v rižoti z ostanki velikonočne šunke. Ker ni veliko ostalo, a dovolj za prepoznaven nadokus, smo jim dodali kraljeve ostrigarje....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Šalotko in česen drobno sesekljamo. Mavrahe v skodeli prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in takoj odcedimo. Večjim mavrahom odstranimo bete in klobuke razpolovimo. Kraljeve ostrigarje narežemo na 5 mm debele rezine.

2

V ponvi segrejemo žlico masla in olje ter šalotko pražimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo česen, malce opražimo in dodamo še narezane gobe. Vse skupaj pražimo na srednji do močni vročini 3 minute. Potresemo s papriko in ingverjem, dolijemo vermut in ga malce pokuhamo. Nato dolijemo še juho in vse skupaj kuhamo na srednji vročini 5 minut.

3

Medtem bleke v soljeni vodi skuhamo na zob (al dente) in jih odcedimo. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, vanj stresemo kuhane bleke in dobro premešamo. Sladko smetano trdo stepemo.

4

Pred serviranjem omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom, vanjo zamešamo stepeno smetano in omako ponovno segrejemo. Na vroče krožnike naložimo bleke, prelijemo z gobovo omako in potresemo z drobnjakom.

Oceni