Bleki z mavrahi
Sestavine
- 250 g sušenih domačih blekov ali krpic
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 120 g mavrahov
- 80 g kraljevih ostrigarjev (opcija)
- 1 žlica oljčnega olja
- 3 žlice masla
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 75 ml zelenjavne juhe
- sol poper
- muškatni orešček
- 1 žlica limonovega soka
- 75 ml sladke smetane
- 1 žlica narezanega drobnjaka

Šalotko in česen drobno sesekljamo. Mavrahe v skodeli prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in takoj odcedimo. Večjim mavrahom odstranimo bete in klobuke razpolovimo. Kraljeve ostrigarje narežemo na 5 mm debele rezine.
V ponvi segrejemo žlico masla in olje ter šalotko pražimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo česen, malce opražimo in dodamo še narezane gobe. Vse skupaj pražimo na srednji do močni vročini 3 minute. Potresemo s papriko in ingverjem, dolijemo vermut in ga malce pokuhamo. Nato dolijemo še juho in vse skupaj kuhamo na srednji vročini 5 minut.
Medtem bleke v soljeni vodi skuhamo na zob (al dente) in jih odcedimo. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, vanj stresemo kuhane bleke in dobro premešamo. Sladko smetano trdo stepemo.
Pred serviranjem omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom, vanjo zamešamo stepeno smetano in omako ponovno segrejemo. Na vroče krožnike naložimo bleke, prelijemo z gobovo omako in potresemo z drobnjakom.