Sestavine

  • 300 g blitve
  • sol
  • 190 g čičerike (v kozarcu ali konzervi)
  • 200 g čebule
  • 1 majhen strok česna
  • 1 žlica grobo narezanega peteršilja
  • 2 žlici koriandrovih lističev
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička kumina, mlete orientalske kumine
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1/2 žlička pecilnega praška
  • 6 žli moke
  • 700 g sladkega krompirja
  • 2 žlici slanega masla
  • poper
  • 6 do 8 žlic olupljenih sezamovih semen
  • 2 žlici sezamove paste (tahin)
  • čilijevi kosmiči
  • 2 žlički črne kumine
  • 700 ml olja za cvrenje
  • okisana rdeča čebula (opcija)

Uvod

Kakšna zmota, da je pozimi tako mrzlo in tako oblačno, da na jedilniku ne sme manjkati mesa! Mrzlo je včasih res, a ni res, da (le) meso greje. Pravzaprav nam bo bolj toplo pri srcu, če bo manj - oprostite - klanja in več začinjanja. Točno, pogrejejo pestri okusi, ne pa dolgočasni zrezki.

Sestavine, ki jih v toplejših krajih uporabljajo za osvežitev, bodo v mrzlih pognale kri po žilah in dosegle nasproten, grelni učinek. Kar priznajmo, da se tega ne bi spomnili sami, zato je dobro, da se ne pustimo presenetiti. Blitvine falafle iz čičerike zato popestrimo s česnom, čebulo, peteršiljem, koriandrom, kajenskim poprom, kuminom in mletim koriandrom, nato jih pogladimo s pirejem sladkega krompirja, na krožniku pa jed še začinimo s tahinijem, čiliji in črno kumino. Ne pogreje, ker peče, temveč je prijetno toplo, ker skače!

P.s. To pa so tudi sestavine, ki ne smejo manjkati v domači shrambi. Spomnite se, ko boste razmišljali o še eni zamrzovalni omari....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Blitvo očistimo, grobo narežemo in blanširamo v slanem kropu 4 minute. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro ožmemo. Čičeriko stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. 70 g čebule in česen drobno sesekljamo.

2

V večjo skledo stresemo blitvo, čičeriko, česen, čebulo, peteršilj, koriander, kajenski poper, kumin, mleti koriander, 1/2 žličke soli in pecilni prašek. Vse skupaj s paličnim mešalnikom gladko pretlačimo v fini pire.

3

Dodamo moko in vse skupaj temeljito premešamo. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo majhne kroglice (ca. 20 kom), jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

Medtem olupimo sladki krompir in preostalo čebulo. Oboje narežemo na 3 cm velike kocke in skupaj kuhamo v slani vodi 15 minut. Odlijemo vodo, dodamo maslo in krompir s čebulo s tlačilko za krompir pretlačimo v pire. Solimo in popramo ter hranimo na toplem.

5

V širšem loncu segrejemo olje za cvrenje na 160 stopinj. Falafle povaljamo v sezamu in jih po porcijah hrustljavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.

6

Na ogrete krožnike naložimo pire sladkega krompirja, ocvrte falafle in krhlje okisane rdeče čebule. Pire pokapljamo s sezamovo tahini pasto in vse skupaj potresemo s črno kumino in čilijevimi kosmiči.

Oceni