Blitvin falafel in sladki krompir
Sestavine
- 300 g blitve
- sol
- 190 g čičerike (v kozarcu ali konzervi)
- 200 g čebule
- 1 majhen strok česna
- 1 žlica grobo narezanega peteršilja
- 2 žlici koriandrovih lističev
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 1 žlička kumina, mlete orientalske kumine
- 1 žlička mletega koriandra
- 1/2 žlička pecilnega praška
- 6 žli moke
- 700 g sladkega krompirja
- 2 žlici slanega masla
- poper
- 6 do 8 žlic olupljenih sezamovih semen
- 2 žlici sezamove paste (tahin)
- čilijevi kosmiči
- 2 žlički črne kumine
- 700 ml olja za cvrenje
- okisana rdeča čebula (opcija)

Blitvo očistimo, grobo narežemo in blanširamo v slanem kropu 4 minute. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro ožmemo. Čičeriko stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. 70 g čebule in česen drobno sesekljamo.
V večjo skledo stresemo blitvo, čičeriko, česen, čebulo, peteršilj, koriander, kajenski poper, kumin, mleti koriander, 1/2 žličke soli in pecilni prašek. Vse skupaj s paličnim mešalnikom gladko pretlačimo v fini pire.
Dodamo moko in vse skupaj temeljito premešamo. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo majhne kroglice (ca. 20 kom), jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Medtem olupimo sladki krompir in preostalo čebulo. Oboje narežemo na 3 cm velike kocke in skupaj kuhamo v slani vodi 15 minut. Odlijemo vodo, dodamo maslo in krompir s čebulo s tlačilko za krompir pretlačimo v pire. Solimo in popramo ter hranimo na toplem.
V širšem loncu segrejemo olje za cvrenje na 160 stopinj. Falafle povaljamo v sezamu in jih po porcijah hrustljavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.
Na ogrete krožnike naložimo pire sladkega krompirja, ocvrte falafle in krhlje okisane rdeče čebule. Pire pokapljamo s sezamovo tahini pasto in vse skupaj potresemo s črno kumino in čilijevimi kosmiči.