Sestavine

  • 200 g paradižnikovega kečapa
  • 30 g sherry kisa
  • 15 g Worcestershire omake
  • 15 g sojine omake
  • 10 g dijonske gorčice
  • 90 g oljčnega olja
  • 160 g šalotke
  • 40 g pehtranovih listov
  • 30 g peteršilja
  • Tabasco omaka

Uvod

Bois Boudran je angleška omaka, čeprav je imenovana po francoskem dvorcu. Čeprav njen avtor ni znan, jo pripisujejo francoskima bratoma Roux, Michelu in Albertu. Njuna londonska restavracija Le Gavroche je bila v Veliki Britaniji prva, ki jo je Michelin nagradil s tremi zvezdicami.

Pikantna, zeliščna omaka polnega okusa je je namenjena ribam in žaru. Njena osnova so paradižnikov kečap, kis in Worcestershire omaka. Pomembno je, da omako naredimo vnaprej, saj mora stati vsaj 2 uri....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in zelo drobno sesekljamo. Zavremo vodo, vanjo stresemo narezano šalotko in pustimo vreti 30 sekund. Nato šalotko stresemo na cedilo, jo prelijemo z mrzlo vodo in temeljito odcedimo. Pehtran in peteršilj drobno sesekljamo.

2

V skodeli z metlico gladko razmešamo kečap, kis, Worcestershire omako, sojino omako, gorčico in oljčno olje. Dodamo pehtran, peteršilj in blanširano šalotko ter dobro premešamo. Na koncu dodamo nekaj kapljic tabasco omake, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati najmanj dve uri.

Oceni