Bolonjska omaka iz jajčevcev
Sestavine
- 750 g jajčevcev
- 2 srednji čebuli
- 5 strokov česna
- 8 žlic oljčnega olja
- 250 g korenja
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 100 ml rdečega vina
- 2 konzervi nakockanega paradižnika (800 g)
- 3 žlice sojine omake
- 1/2 žličke Sriracha omake ali Harissa paste
- 500 g večjih polžkov ali poljubnih testenin
- 1/2 žličke javorjevega sirupa
- 200 g feta sira
- poljubna zelišča (rožmarin, žajbelj, bazilika)
- sol, poper
- 3 žlice pinjol
- sveža bazilika

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Jajčevce očistimo in narežemo na 2 cm velike kose. V sekljalniku za zelenjavo jih v več porcijah grobo zmeljemo. Mlete jajčevce zmešamo s 1/2 žličke soli in pustimo stati 20 minut.
Feto nadrobimo na večje kose. Dva stroka česna olupimo in drobno naribamo. V manjši skodeli previdno zmešamo nadrobljeno feto in 5 žlic olja. Zelišča drobno sesekljamo in jih zamešamo v sir. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na sobni temperaturi.
Čebulo in preostali česen olupimo ter drobno sesekljamo. Olupljeno korenje narežemo na zelo drobne kocke. Zmlete jajčevce dobro ožmemo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.
V široki globoki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo čebulo in česen ter oboje stekleno opražimo na srednji vročini. Vmešamo narezano korenje in jajčevce, zvišamo temperaturo in zelenjavo rahlo zapečemo.
Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund, dolijemo vino in ga pokuhamo. Dodamo narezane paradižnike s sokom vred, sojino omako in pekočo omako, premešamo in kuhamo delno pokrito na majhni vročini 30 do 40 minut. Omako začinimo s soljo, poprom in javorjevim sirupom.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu, jih stresemo na cedilo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Kuhane testenine stresemo v omako, po želji dolijemo vodo od kuhanja in vse skupaj segrevamo na majhni vročini 2 minuti.
Na vroče krožnike porazdelimo testenine z omako, potresemo z marinirano feto, pinjolami in baziliko ter takoj serviramo.