Sestavine

  • 750 g jajčevcev
  • 2 srednji čebuli
  • 5 strokov česna
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 250 g korenja
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 100 ml rdečega vina
  • 2 konzervi nakockanega paradižnika (800 g)
  • 3 žlice sojine omake
  • 1/2 žličke Sriracha omake ali Harissa paste
  • 500 g večjih polžkov ali poljubnih testenin
  • 1/2 žličke javorjevega sirupa
  • 200 g feta sira
  • poljubna zelišča (rožmarin, žajbelj, bazilika)
  • sol, poper
  • 3 žlice pinjol
  • sveža bazilika

Uvod

Klasičnemu mesnemu raguju, ki ga ima mlado in staro po celem svetu rado kot ga kuhajo Italijani - po bolonjsko, bolognese -, smo v Šoli okusov že odvzeli meso in ga zamenjali z zelenjavo - zelenjavni ragu z gobami in cvetačni bolonjeze -, vendar se nismo mogli upreti skušnjavi še tretjič. Tokrat smo uporabili jajčevce, ker se podobno kot (mleto) meso radi pečejo, omaki pa smo v pomoč paradižnikom dodali še sojino omako, da smo poudarili umami okus. Zato smo na koncu ”obvezni” parmezan lahko izpustili ter ga nadomestili z bolj razburljivo kombinacijo posipa čez testenine po ”bolonjsko”, feta, pistacije in bazilika.

P.s. Omake (čez polžke) skuhajte dovolj, da bo v hladilniku počakala še nekaj dni, ko ji boste skuhali tudi rikotine gnude....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Jajčevce očistimo in narežemo na 2 cm velike kose. V sekljalniku za zelenjavo jih v več porcijah grobo zmeljemo. Mlete jajčevce zmešamo s 1/2 žličke soli in pustimo stati 20 minut.

2

Feto nadrobimo na večje kose. Dva stroka česna olupimo in drobno naribamo. V manjši skodeli previdno zmešamo nadrobljeno feto in 5 žlic olja. Zelišča drobno sesekljamo in jih zamešamo v sir. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na sobni temperaturi.

3

Čebulo in preostali česen olupimo ter drobno sesekljamo. Olupljeno korenje narežemo na zelo drobne kocke. Zmlete jajčevce dobro ožmemo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

4

V široki globoki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo čebulo in česen ter oboje stekleno opražimo na srednji vročini. Vmešamo narezano korenje in jajčevce, zvišamo temperaturo in zelenjavo rahlo zapečemo.

5

Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund, dolijemo vino in ga pokuhamo. Dodamo narezane paradižnike s sokom vred, sojino omako in pekočo omako, premešamo in kuhamo delno pokrito na majhni vročini 30 do 40 minut. Omako začinimo s soljo, poprom in javorjevim sirupom.

6

Testenine skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu, jih stresemo na cedilo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Kuhane testenine stresemo v omako, po želji dolijemo vodo od kuhanja in vse skupaj segrevamo na majhni vročini 2 minuti.

7

Na vroče krožnike porazdelimo testenine z omako, potresemo z marinirano feto, pinjolami in baziliko ter takoj serviramo.

Oceni