Sestavine

  • 1 čebula
  • 65 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička sesekljanega timijana
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica šeri kisa
  • 430 g moke
  • 1 zvrhana žlica pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 100 g naribanega čedar sira
  • 3 jajci
  • 100 ml mleka
  • mleko za premaz

Uvod

Mesni žar na vrtnem pikniku ne potrebuje obilnih in težkih škrobnih prilog. Dosti raje ima zgolj zelenjavo, ki pa naj bo zato raznovrstna. A potem, kajne, pojemo preveč kruha … Če se kruhu ne da izogniti, naj bo zato poseben! Ta je brez kvasa in je zelo hitro gotov, nima sredice in se lepo drobi, ima veliko okusa in se ga zaradi vsega tega malo poje. Pa jutri je (skoraj) še boljši!...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 20 kosov
  • Hranilna vrednost: 175 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V majhni povni segrejemo 25 g masla in olje, dodamo čebulo in timijan ter pražimo na majhni vročini 10 minut. Dodamo sladkor in kis ter vse skupaj dušimo še 5 minut. Pustimo ohladiti.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem in ga rahlo naoljimo. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in 70 g sira. Preostalo maslo raztopimo in rahlo ohladimo. Jajci in mleko gladko razžvrkljamo in vmešamo stopljeno maslo.

3

V moko naredimo vdolbino in vanjo vlijemo jajčno maso. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in če je presuho, mu dodamo žlico ali dve mleka. Na koncu v testo vgnetemo še dušeno čebulo.

4

Iz testa oblikujemo majhne kroglice (velikost žogice za golf) in jih naložimo na peki papir. Narahlo jih sploščimo, premažemo z mlekom in potresemo s preostalim sirom. Bombetke pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut in jih ohladimo na rešetki.

Oceni