Sestavine

  • 2 bombici za burger s sezamom
  • 250 g šitake gob
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 20 g sezama
  • 40 ml hoisin omake
  • čilijevi kosmiči
  • 1 rdeča čebula
  • 2 rezini čedar sira
  • 2 žlici japonske majoneze kewpie (ali domače majoneze)
  • 2 glavi solkanskega radiča (goriška roža)

Uvod

Brezmesni burger? Ne, le njegova žemljica – bombica. Ko ne iščeš nadomestka (mletemu) mesu, temveč le vsebino toplemu sendviču, hitro ugotoviš, da je v celotni burger-maniji ameriška pleskavica še najbolj dolgočasna. Kaj sploh ostane burgerju, ko zagrizeš v te šitake-mišice okusa?!

  • Kategorija: Poletje, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 625 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Sezam opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Gobe narežemo na 1 cm široke rezine. V ponvi segrejemo olje in pražimo gobe na močni vročini 2 do 3 minute. Ponev odstavimo s štedilnika in v gobe zamešamo hoisin omako, čilijeve kosmiče in praženi sezam.

2

Čebulo narežemo na tanke kolobarje, v cedilu jih prelijemo z vrelo vodo in osušimo na papirju. S tem postopkom malce omilimo močan okus. Radič razdelimo na posamezne liste.

3

Bombice vodoravno prerežemo in jih s prerezano stranjo navzdol opečemo v vroči ponvi brez maščobe ali na električni žar plošči (ali poleti na žaru). Spodnjo polovico premažemo z majonezo, nanjo položimo rezino sira, potresemo s praženimi gobami, nadaljujemo s kolobarji čebule in listi radiča ter pokrijemo z drugo polovico bombice. Serviramo vroče.

Oceni