Bonet z mariniranimi citrusi
Sestavine
- 110 g sladkorja
- 25 g amaretti piškotov
- 25 g kakava v prahu
- 185 ml mleka
- 2 jajci
- 4 žlice močne espresso kave
- 2 žlici ruma
- sol
- 2 pomaranči
- 1 velika rdeča grenivka
- 200 ml pomarančnega soka
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 bio limona
- 1 žlička jedilnega škroba
- maslo in sladkor za modelčke

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 426 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Modelčke (a 100 ml) dobro namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem. V kozici na srednji temperaturi svetlo rjavo karameliziramo 70 g sladkorja. Karamelo porazdelimo na dno namaščenih modelčkov in ohladimo. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
Amaretti piškote drobno zmeljemo v sekljalniku in zmešamo s kakavom v prahu. V posodi gladko razmešamo mleko, jajci, kavo, rum, ščepec soli in 40 g sladkorja. Vmešamo še piškote in kakav ter pustimo stati 5 minut.
V modelčke nalijemo čokoladno maso in jih postavimo v globoki pekač. V pekač nalijemo tolike vroče vode, da so modelčki do polovice v njej. Postavimo ga v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj za 45 do 50 minut. Modelčke poberemo iz vroče vode in pustimo ohladiti. Lahko tudi preko noči v hladilniku.
Pomaranči in grenivko filiramo z ostrim nožem. Limono zelo tanko olupimo in lupino narežemo na fine trakove. Zavremo pomarančni sok, rjavi sladkor in limonino lupino. Kuhamo 10 minut, nato omako zgostimo z jedilnim škrobom in vanjo zamešamo fileje pomaranče in grenivke. Ohladimo in pustimo stati najmanj 1 uro.
Pred serviranjem zvrnemo čokoladni bonet na krožnike (najlažje storimo to tako, da z ostrim nožem ločimo bonet od roba modela in model nato do polovice za 30 sekund postavimo v vročo vodo). Dodamo še marinirane citruse in po želji karamelno omako.