Sestavine

  • 110 g sladkorja
  • 25 g amaretti piškotov
  • 25 g kakava v prahu
  • 185 ml mleka
  • 2 jajci
  • 4 žlice močne espresso kave
  • 2 žlici ruma
  • sol
  • 2 pomaranči
  • 1 velika rdeča grenivka
  • 200 ml pomarančnega soka
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 bio limona
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • maslo in sladkor za modelčke

Uvod

Nekje je flan, nekje creme caramel, nekje puding, skupno jim je kuhanje v vodni kopeli (v pečici), zato v to kategorijo sodi tudi bonet, ki je tradicionalna zimska sladica v italijanskem Piemontu, čeprav je tja prišla iz Francije. Obvezne sestavine so zdrobljeni amaretti keksi, kakav in rum, vse drugo pa je stvar navdiha. V Šoli okusov smo dodali bonetu okroglo obliko (namesto klasično pravokotne), okus po kavi, ki se ujema s karamelnim, in osvežilno spremljavo citrusov....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 426 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Modelčke (a 100 ml) dobro namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem. V kozici na srednji temperaturi svetlo rjavo karameliziramo 70 g sladkorja. Karamelo porazdelimo na dno namaščenih modelčkov in ohladimo. Pečico segrejemo na 160 stopinj.

2

Amaretti piškote drobno zmeljemo v sekljalniku in zmešamo s kakavom v prahu. V posodi gladko razmešamo mleko, jajci, kavo, rum, ščepec soli in 40 g sladkorja. Vmešamo še piškote in kakav ter pustimo stati 5 minut.

3

V modelčke nalijemo čokoladno maso in jih postavimo v globoki pekač. V pekač nalijemo tolike vroče vode, da so modelčki do polovice v njej. Postavimo ga v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj za 45 do 50 minut. Modelčke poberemo iz vroče vode in pustimo ohladiti. Lahko tudi preko noči v hladilniku.

4

Pomaranči in grenivko filiramo z ostrim nožem. Limono zelo tanko olupimo in lupino narežemo na fine trakove. Zavremo pomarančni sok, rjavi sladkor in limonino lupino. Kuhamo 10 minut, nato omako zgostimo z jedilnim škrobom in vanjo zamešamo fileje pomaranče in grenivke. Ohladimo in pustimo stati najmanj 1 uro.

5

Pred serviranjem zvrnemo čokoladni bonet na krožnike (najlažje storimo to tako, da z ostrim nožem ločimo bonet od roba modela in model nato do polovice za 30 sekund postavimo v vročo vodo). Dodamo še marinirane citruse in po želji karamelno omako.

Oceni