Bouillabaisse brez morja
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 gomolja koromača (ca. 800 g)
- 2 bio limoni
- 1/2 žličke žafranovih nitk
- 1 žlica zdrobljenih koromačevih semen
- čilijevi kosmiči
- 1,8 l zelenjavnega fonda
- 800 g belega fižola iz konzerve
- sol
- sveži koper
Čebulo in česen drobno sesekljamo. Koromač razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnike narežemo na majhne kocke. Lupino obeh limon fino naribamo in shranimo.
V velikem loncu rahlo segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter dušimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo koromač in paradižnik ter pražimo nekaj minut. Dolijemo zelenjavni fond, dodamo koromačeva semena in čilijeve kosmiče ter kuhamo na majhni vročini 15 minut.
Limoni stisnemo in v dve žlici soka zamešamo žafranove nitke, da se stopijo. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo.
V juho zamešamo fižol in žafran ter kuhamo 2 minuti. Pred serviranjem v juho zamešamo še 2 žlici limonovega soka, nastrgano lupino in sveži koper.