Sestavine

  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 gomolja koromača (ca. 800 g)
  • 2 bio limoni
  • 1/2 žličke žafranovih nitk
  • 1 žlica zdrobljenih koromačevih semen
  • čilijevi kosmiči
  • 1,8 l zelenjavnega fonda
  • 800 g belega fižola iz konzerve
  • sol
  • sveži koper

Uvod

Pravi bouillabaisse, svetovno znana ribja juha iz Provanse, potrebuje veliko različnih rib. Kajti ni le juha, temveč celotna pojedina, saj najprej z veliko kruha, debelo namazanega z majonezno omako rouille, poješ vso juho, nato pa še vse ribe, ki so jo naredile. A zato moraš za pravi bouillabaisse v Marseille; ali pa v Šolo okusov, kjer je s klapavicami ali z mešanimi školjkami in škampi.

Toda da se tudi brez rib in morja! Bouillabaisse namreč ni brodet, saj mu prepoznavnosti ne dajejo le ribe, temveč tudi jušni dodatki, najbolj koromač in žafran. Ker v ”lažnem” bouillabaisse ni rib, tudi rouille omaka ni nujna in jo lahko nadomestijo sirovi kruhki ”iz” čebulne juhe. Samo da je po francosko....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Koromač razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnike narežemo na majhne kocke. Lupino obeh limon fino naribamo in shranimo.

2

V velikem loncu rahlo segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter dušimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo koromač in paradižnik ter pražimo nekaj minut. Dolijemo zelenjavni fond, dodamo koromačeva semena in čilijeve kosmiče ter kuhamo na majhni vročini 15 minut.

3

Limoni stisnemo in v dve žlici soka zamešamo žafranove nitke, da se stopijo. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo.

4

V juho zamešamo fižol in žafran ter kuhamo 2 minuti. Pred serviranjem v juho zamešamo še 2 žlici limonovega soka, nastrgano lupino in sveži koper.

Oceni