Bouillabaisse s klapavicami
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 2 stroka česna
- 1 podolgovata rdeča paprika
- 6 velkih češnjevih paradižnikov
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, poper
- 1 žlička žafranike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 lovorova lista
- 4 vejice timijana
- 75 ml pastisa (janežev liker)
- 100 ml belega vina
- 400 ml ribjega fonda
- 50 ml pasiranega paradižnika
- 100 g pora
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: penina Kapovolto zero dosage 2016,, Movia
Papriko po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnik narežemo na kocke. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine, timijan osmukamo.
V širokem nizkem loncu segrejemo olje, dodamo papriko in česen ter pražimo na srednji vročini 3 minute. V zelenjavo zamešamo paradižnikovo mezgo, malce opražimo in dodamo narezane paradižnike, žafraniko, lovor in timijan.
Dušimo 2 minuti, nato dolijemo pastis in vino ter tekočino pokuhamo na polovico. Dolijemo ribji fond in pasirani paradižnik, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter kuhamo na majhni vročini 20 minut.
Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo. Por umijemo in ga narežemo na 5 mm debele kolobarje.
V juho stresemo odcejene školjke in narezani por ter kuhamo na srednji vročini 5 do 7 minut. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem. Odlična priloga je pomfrit ali sveža ciabatta.