Sestavine

  • 1 kg klapavic
  • 2 stroka česna
  • 1 podolgovata rdeča paprika
  • 6 velkih češnjevih paradižnikov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlička žafranike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice timijana
  • 75 ml pastisa (janežev liker)
  • 100 ml belega vina
  • 400 ml ribjega fonda
  • 50 ml pasiranega paradižnika
  • 100 g pora
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Čeprav pravi bouillabaisse, provansalska ribja juha, zahteva čim več vrst rib, smo lahko doma bolj praktični. Marseille ni blizu, ribarnica, v kateri je dvakrat tedensko dostava svežih klapavic iz slovenskih školjčišč, pa je. Pojedina bujabiž, kot pravijo bolj fini inačici brodeta Dalmatinci, se lahko začne....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: penina Kapovolto zero dosage 2016,, Movia
 
Postopek
1

Papriko po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnik narežemo na kocke. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine, timijan osmukamo.

2

V širokem nizkem loncu segrejemo olje, dodamo papriko in česen ter pražimo na srednji vročini 3 minute. V zelenjavo zamešamo paradižnikovo mezgo, malce opražimo in dodamo narezane paradižnike, žafraniko, lovor in timijan.

3

Dušimo 2 minuti, nato dolijemo pastis in vino ter tekočino pokuhamo na polovico. Dolijemo ribji fond in pasirani paradižnik, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter kuhamo na majhni vročini 20 minut.

4

Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo. Por umijemo in ga narežemo na 5 mm debele kolobarje.

5

V juho stresemo odcejene školjke in narezani por ter kuhamo na srednji vročini 5 do 7 minut. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem. Odlična priloga je pomfrit ali sveža ciabatta.

Oceni