Sestavine

  • BRADAČ IN BUČKE
  • 4 bradači
  • 2 srednje veliki bučki
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 1/2 žličke Pimenta d'Espelette (francoski čili)
  • sol
  • 1 žlička solnega cveta
  • 8 cvetov kapucinke
  • KUSKUS S PAPRIKO
  • 200 g kuskusa
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 podolgovata rdeča paprika
  • 1 mlada čebula
  • 2 stroka česna
  • črni poper
  • 2 žlici sesekljanega koriandra ali peteršilja

Uvod

Bradač, barbon ali trlja je nežna in majhna riba prefinjenega okusa. Iz teh značilnosti izhaja njena uporaba, zato jo pečemo v celem in ji skrbno izberemo spremljavo. Lažje jo je speči v ponvi, toda zato je izziv za žar mojstre, ki se za sočnost mesa odpovejo hrustljavosti kože. Priloge njene nežnosti ne smejo preglasiti, temveč se ji prilagoditi. Ribo, ki je pečena v celem, vedno jemo z rokami, počasi in previdno, trljo pa še posebej, a ne le zaradi kosti, temveč nežnega mesa, ki se trga v majhnih plasteh in kosmih. Za fini obred, torej, fina spremljava.

 

 ...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2020, Vina Krapež
 
Postopek
1

Kuskus skuhamo po navodilu na embalaži. Papriko očistimo in narežemo na drobne kocke. Mlado čebulo in česen sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo olje, dodamo papriko in pražimo na srednji vročini 3 minute. Vmešamo čebulo in česen, pražimo še 2 minuti ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Ponev odstavimo s štedilnika.

2

Bučke narežemo na 5 cm dolge tanke trakove. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezane bučke pražimo na močni vročini 3 do 4 minute, da rahlo porjavijo. Začinimo jih s soljo in francoskim čilijem. Cvetove kapucinke narežemo na 1 cm široke trakove in jih zamešamo v pražene bučke.

3

Ribe obrišemo s kuhinjskim papirjem in posolimo, Preostalo olje in žličko francoskega čilija zmešamo ter z njim premažemo ribe. Pečemo jih na srednje vročem žaru 3 do 4 minute na vsaki strani.

4

Papriko ponovno segrejemo in jo skupaj s koriandrom zamešamo v kuhani kuskus. Na krožnike naložimo pečene bučke, kuskus s papriko in pečene bradače ter potresemo s preostalim francoskim čilijem.

Oceni