Brancin na žaru, omaka z limonsko travo
Sestavine
- 1 večji brancin (60 do 70 dag)
- 1 limeta
- 80 ml olivnega olja
- 2 stebla limonske trave
- 1 tanka mlada čebula
- 1 žlica kopra
- rjavi sladkor
- 1/2 žličke curryja v prahu
- 1 žlica azijske ribje omake (fish sauce)
- 500 g krompirja
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- 50 g masla
- 75 ml mleka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol, sveže mleti poper
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Teodor belo selekcija, 2013, Marjan Simčič
Strok česna olupimo in sesekljamo. Krompir olupimo in ga skupaj s česnom in lovorovim listom skuhamo do mehkega v slani vodi.
Limonsko travo in mlado čebulo drobno narežemo ter zmešamo s sokom polovice limete, 60 ml olja, dvema ščepcema sladkorja, curryjem, ribjo omako in koprom.
Lisičke očistimo, večje prerežemo na polovico. Preostali česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 1 žlico masla in malce olivnega olja, dodamo narezane lisičke in česen ter pražimo nekaj minut, da povre vsa tekočina. Na koncu začinimo s soljo in poprom ter vmešamo še peteršilj.
Brancina dobro osušimo s kuhinjskim papirjem, solimo in v trebuh položimo na rezine narezano preostalo limeto. Premažemo ga z oljem in spečemo na vroči plošči na žaru.
Kuhani krompir dobro odcedimo in pretlačimo skozi stiskalnik za krompir nazaj v lonec. Vanj previdno zamešamo vroče mleko in mehko maslo ter na koncu še pražene lisičke.