Sestavine

  • 1 večji brancin (60 do 70 dag)
  • 1 limeta
  • 80 ml olivnega olja
  • 2 stebla limonske trave
  • 1 tanka mlada čebula
  • 1 žlica kopra
  • rjavi sladkor
  • 1/2 žličke curryja v prahu
  • 1 žlica azijske ribje omake (fish sauce)
  • 500 g krompirja
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 50 g masla
  • 75 ml mleka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Saj ni res, a žal je. Gledam v ribjih gostilnah, česa največ prodajo. Še zmeraj tržaške omake z lansko ribo ... Dobro, tudi ta brancin je odmrznjen, a zato kupljen v piranskem mandraču, ko se je ribič vrnil zjutraj z morja. Potem pa hitro domov, hitro v zamrzovalnik in čez mesec dni hitro na vroč, zelo vroč žar. Če dasta na rešetko kaj dovolj velikega in lito-železnega, bo riba še lepše zapekla svojo kožo, vam pa se ne bo zdelo, da je pol mesa ostalo na žaru.

Toda, saj sploh ne gre za ribo, temveč za njeno omako. Tržaška z ribo (in ne obratno!) je iz prejšnjega tisočletja. Zažgite raje česen, če vam je do njegovega vonja, v sončničnem olju, saj bo tako lahko še bolj vroče, in pustite ribo plavati. Sicer pa se prepustite njeni morski nežnosti in jo ne zakrijte, temveč le dopolnite z zeliščno omako, v kateri je curry zgolj v ozadju, v ospredju pa nežna pikantnost limonske trave, ki se dopolnjuje z limeto v brancinovem trebuhu.

A to še ni vse. Če je čas lisičk, se bodo odlično navezale na morsko zgodbo v podopustniškem avgustu, da iz krompirja le ne boste naredli klasičnega pireja, temveč ga boste, tudi z vročim mlekom, le pretlačili....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Teodor belo selekcija, 2013, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Strok česna olupimo in sesekljamo. Krompir olupimo in ga skupaj s česnom in lovorovim listom skuhamo do mehkega v slani vodi.

2

Limonsko travo in mlado čebulo drobno narežemo ter zmešamo s sokom polovice limete, 60 ml olja, dvema ščepcema sladkorja, curryjem, ribjo omako in koprom.

3

Lisičke očistimo, večje prerežemo na polovico. Preostali česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 1 žlico masla in malce olivnega olja, dodamo narezane lisičke in česen ter pražimo nekaj minut, da povre vsa tekočina. Na koncu začinimo s soljo in poprom ter vmešamo še peteršilj.

4

Brancina dobro osušimo s kuhinjskim papirjem, solimo in v trebuh položimo na rezine narezano preostalo limeto. Premažemo ga z oljem in spečemo na vroči plošči na žaru.

5

Kuhani krompir dobro odcedimo in pretlačimo skozi stiskalnik za krompir nazaj v lonec. Vanj previdno zamešamo vroče mleko in mehko maslo ter na koncu še pražene lisičke.

Oceni