Sestavine

  • 4 rdeče breskve
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • sol
  • 16 velikih listov bazilike
  • 16 tankih rezin pancete
  • poper

Uvod

Na začetku žar ponavadi še nima prave temperature. Zato potrebujemo nekaj, da ga preizkusimo. Prav tako pa tudi mi na začetku potrebujemo nekaj, da nas spravi v žar-razpoloženje. Zato so za oboje breskve na začetku poletja idealne, so sočne, mesnate in sladke, a hkrati imajo rade dim, maščobo, meso in poper. Slednjega, ko so že pečene. Za prilogo je breskova omaka iz obreznin breskve. Kako preprosto in kako dobro!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
  • Priporočeno vino: penina Maria, brut, Vina Kerin
 
Postopek
1

Breskve umijemo, prečno prerežemo na polovico, odstranimo peške in meso narežemo na 2 cm debele rezine. Preostanke braskev drobno narežemo in v loncu s sladkorjem zavremo. Dodamo kis in ščepec soli ter kuhamo 2 minuti. Nato vse skupaj zmiksamo v gladko omako.

2

Žar segrejemo. Na rezino breskve damo 2 lista bazilike in jo ovijemo v dve rezini pancete. Postopek ponovimo s preostalimi rezinami breskve. Po dve breskvi nataknemo na nabodalo.

3

Nabodala pečemo na vročem žaru 2 do 3 minute na vsaki strani. Pečena začinimo s sveže mletim poprom in serviramo s sladko kislo breskovo omako.

Oceni