Sestavine

  • BRESKVE
  • 4 zrele breskve
  • 2 žlici sesekljanega ingverja
  • 2 žlici sesekljanih rožmarinovih iglic
  • 4 žlice medu
  • 1 bio limona
  • DROBLJENEC
  • 30 g mletih mandljev
  • 40 g fino sesekljanih pistacij
  • 40 g masla
  • 40 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke solnega cveta
  • PISTACIJEVA OMAKA
  • 35 g drobno sesekljanih pistacij
  • 1/2 žličke vanilijeve paste
  • 200 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici medu

Uvod

Značilnosti poletne sladice? Osvežilna! Lahka! Sadna! Preprosta! Hitro pripravljena! Za vsak dan! In, seveda, dobra! Vse to v eni sladici?

Breskve so tako poletne, sočne in osvežilne, da so sadna sladica že, če jih z malo sladkorja popečeno karameliziramo v pečici ali na žaru. Bolj preprosto in hitro se najbrž ne da. Toda, je to za vsak dan? Malo spremembe, prosim! Torej smo breskve v pečici popekli z nekaj domišljije (rožmarin in ingver), s pomočjo pistacij pa smo jim pripravili še omako in drobljenec. Da to ni preprosto? Pa še kako! Saj pripravimo enkrat toliko, da potem uživamo vsak dan (ta teden)! po receptu iz knjige Tanje Grandits: Tanja vegetarisch....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj z ventilacijo. Breskve blanširamo v vreli vodi 30 sekund, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in razrežemo na 4 dele.

2

V skodelici zmešamo med, limonov sok, nastrgano limonovo lupino, rožmarin in ingver. V ognjevarni model za pečenje naložimo narezane breskve, prelijemo jih z medeno omako in pečemo v sredini pečice 20 minut.

3

Medtem za drobljenec v skledi zmešamo mandlje, pistacije, maslo, sladkor in solni cvet. Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo drobljenec in pečemo v sredini pečice 10 do 15 minut, pazimo da ne potemni preveč. Med pečenjem ga dvakrat premešamo. Drobljenec ohladimo.

4

Za omako zavremo mleko, sladko smetano, pistacije in vanilijevo pasto. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 20 minut. Nato vse skupaj fino zmiksamo in vlijemo nazaj v lonec.

5

V skodelici gladko zmešamo rumenjaka, 3 žlice pistacijeve omake in med. Zamešamo v omako v loncu in med mešanjem z metlico počasi segrevamo, da se omaka zgosti. Pazimo, da ne zavre, ker se lahko sesiri.

6

Na krožnike porazdelimo pistacijevo omako, nanjo položimo pečene breskve in potresemo z drobljencem.

Oceni