Breskve z rožmarinom in pistacijo
Sestavine
- BRESKVE
- 4 zrele breskve
- 2 žlici sesekljanega ingverja
- 2 žlici sesekljanih rožmarinovih iglic
- 4 žlice medu
- 1 bio limona
- DROBLJENEC
- 30 g mletih mandljev
- 40 g fino sesekljanih pistacij
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke solnega cveta
- PISTACIJEVA OMAKA
- 35 g drobno sesekljanih pistacij
- 1/2 žličke vanilijeve paste
- 200 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 2 žlici medu

Pečico segrejemo na 190 stopinj z ventilacijo. Breskve blanširamo v vreli vodi 30 sekund, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in razrežemo na 4 dele.
V skodelici zmešamo med, limonov sok, nastrgano limonovo lupino, rožmarin in ingver. V ognjevarni model za pečenje naložimo narezane breskve, prelijemo jih z medeno omako in pečemo v sredini pečice 20 minut.
Medtem za drobljenec v skledi zmešamo mandlje, pistacije, maslo, sladkor in solni cvet. Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo drobljenec in pečemo v sredini pečice 10 do 15 minut, pazimo da ne potemni preveč. Med pečenjem ga dvakrat premešamo. Drobljenec ohladimo.
Za omako zavremo mleko, sladko smetano, pistacije in vanilijevo pasto. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 20 minut. Nato vse skupaj fino zmiksamo in vlijemo nazaj v lonec.
V skodelici gladko zmešamo rumenjaka, 3 žlice pistacijeve omake in med. Zamešamo v omako v loncu in med mešanjem z metlico počasi segrevamo, da se omaka zgosti. Pazimo, da ne zavre, ker se lahko sesiri.
Na krožnike porazdelimo pistacijevo omako, nanjo položimo pečene breskve in potresemo z drobljencem.