Sestavine

  • 500 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 150 g sladkorja
  • 250 do 300 g moke
  • 4 jajca
  • 150 g suhih sliv
  • 30 g slanega masla
  • 4 žlice masla
  • sladkor v prahu

Uvod

V Bretanji je ta preprosti kolač (Far Breton) iz jajc, mleka, smetane, moke in suhega sadja vedno v pričakovanju. Spečejo ga, nato pa čakajo, v slogu nič nas ne more presenetiti. Nikoli ne veš, morda bo pozvonil nenadni gost, se bo zgodila nenadna lakota, bo nastopila pandemija … Nekaj suhega sadja (sliv, marelic, rozin, datljev ali fig) je vedno doma, kolač je hitro pečen, potem pa preživi v stanju čakanja več dni. Pravzaprav je še boljši, ko ga narežemo na rezine in popečemo na maslu.

Zato smo ga iz Bretanje tudi preselili v Slovenijo. Idealen kolač za karanteno. Sicer nihče ne pozvoni, a zato smo toliko doma, da smo ves čas lačni....

  • Kategorija: Jesen, Pomlad, Zima
  • Količina: 8 do 10 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 55 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mleko in smetano rahlo segrejemo. Moko in sladkor zmešamo v skledi in z metlico vmešamo jajca, eno za drugim. Nato dolijemo še mleko s smetano in zmešamo v gladko testo.

2

Model za narastke (15 x 27 cm) namastimo z žlico masla. Vanj vlijemo testo, potresemo s suhimi slivami in postavimo v sredino pečice za 20 minut.

3

Površino peciva potresemo s kosmiči slanega masla in pečemo še 25 minut oz. do zlato rjave barve. Pečeno pecivo pustimo rahlo ohladiti. Narežemo ga na poljubno velike kose in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

4

Pečeno pecivo lahko hranimo v hladilniku do 2 dni. Narežemo na 2 cm široke rezine. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice neslanega masla in rezine hrustljavo opečemo na srednji temperaturi. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Oceni