Bretonski kolač s suhimi slivami
Sestavine
- 500 ml mleka
- 250 ml sladke smetane
- 150 g sladkorja
- 250 do 300 g moke
- 4 jajca
- 150 g suhih sliv
- 30 g slanega masla
- 4 žlice masla
- sladkor v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Pomlad, Zima
- Količina: 8 do 10 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 55 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mleko in smetano rahlo segrejemo. Moko in sladkor zmešamo v skledi in z metlico vmešamo jajca, eno za drugim. Nato dolijemo še mleko s smetano in zmešamo v gladko testo.
Model za narastke (15 x 27 cm) namastimo z žlico masla. Vanj vlijemo testo, potresemo s suhimi slivami in postavimo v sredino pečice za 20 minut.
Površino peciva potresemo s kosmiči slanega masla in pečemo še 25 minut oz. do zlato rjave barve. Pečeno pecivo pustimo rahlo ohladiti. Narežemo ga na poljubno velike kose in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.
Pečeno pecivo lahko hranimo v hladilniku do 2 dni. Narežemo na 2 cm široke rezine. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice neslanega masla in rezine hrustljavo opečemo na srednji temperaturi. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.