Sestavine

  • 40 g masla
  • 110 g mleka
  • 15 g rjavega sladkorja
  • sol
  • 10 g svežega kvasa
  • 1 jajce
  • 250 g moke
  • 1 rumenjak
  • 30 g luščenega sezama

Uvod

S štručkami, bombetkami, žemljicami ali kako že slovenimo banse (bunse) za burgerje, ni preprosto. Kupljene so sicer mehke, toda plastične in polne E-jev. Domače sicer dišijo, a ponavadi se preveč drobijo. Ko, torej, spečemo prave, se tega recepta zlepa več ne znebimo. Poskusite! Primerno tudi za brunch z gravlaksom....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 kom
  • Hranilna vrednost: 289 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 12 do 24 ur za vzhajanje)
 
Postopek
1

Maslo raztopimo v majhnem lončku. V posodi z mešalnikom zmešamo mleko, sladkor in 1/2 žličke soli. Vanj nadrobimo kvas in ga med mešanjem raztopimo. Dodamo jajce, moko in mehko maslo ter gnetemo na srednji hitrosti 5 minut.

2

Testo s pomokanimi rokami oblikujemo v kroglo, jo položimo nazaj v posodo in potresemo z malce moke. Tesno pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 12 do 24 ur.

3

Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo stati na sobni temperaturi 3 do 4 ure. Testo pregnetemo in razdelimo na 6 enakih delov (a ca. 80 g). Oblikujemo krogle, jih položimo na peki papir na pekaču, sploščimo na 1,5 cm ter pustimo pokrito s kuhinjsko krpo vzhajati na toplem 45 minut.

4

Rumenjak razžvrkljamo s 3 žlicami vode. Z njim premažemo kruhke, potresemo s sezamom in pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj na spodnji rešetki 18 do 20 minut. Kruhke pustimo ohladiti na rešetki.

Oceni