Brioš s peteršiljem
Sestavine
- 250 g moke
- 20 g sladkorja
- 1 limeta
- 1 žlička zmletega zelenega popra
- 1/2 žličke soli
- 3 jajca (150 g)
- šopek peteršilja
- 15 g svežega kvasa
- 150 g mrzlega masla

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 28 ur za vzhajanje)
Jajca in peteršilj zmiksamo v blenderju. V posodi zmešamo moko, sladkor, naribano lupino limete, zeleni poper in sol. Dodamo jajca s peteršiljem in zdrobljeni kvas ter mešamo v mešalniku z nastavkom za gnetenje 5 minut. Nato postopoma med mešanjem dodajamo na kocke narezano maslo ter gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in jo postavimo v hladilnik za 2 uri.
Testo pregnetemo, ponovno pokrijemo in postavimo v hladilnik za 24 ur. V tem času ga še dvakrat pregnetemo. Nato damo testo v namaščen model za pečenje (maksimalno do polovice modela) in ga vzhajamo še 2 uri.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model postavimo v sredino pečice za 10 minut, nato zmanjšamo temperaturo v pečici na 170 stopinj in pečemo še 20 minut. Med pečenjem ne odpiramo pečice. Pečeni brioš ohladimo na rešetki.