Sestavine

  • 250 g moke
  • 20 g sladkorja
  • 1 limeta
  • 1 žlička zmletega zelenega popra
  • 1/2 žličke soli
  • 3 jajca (150 g)
  • šopek peteršilja
  • 15 g svežega kvasa
  • 150 g mrzlega masla

Uvod

Briošev kruh, ki z zeleno barvo pozdravlja pomlad. Lepše bo vreme, več začimb bo ozelenelo in pognalo, zato bo peteršilj lahko dobil zamenjavo. Shranite recept (med priljubljene!) in ga uporabite vselej, ko si hladna ali topla predjed zaželi bolj bogato krušno spremljavo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 28 ur za vzhajanje)
 
Postopek
1

Jajca in peteršilj zmiksamo v blenderju. V posodi zmešamo moko, sladkor, naribano lupino limete, zeleni poper in sol. Dodamo jajca s peteršiljem in zdrobljeni kvas ter mešamo v mešalniku z nastavkom za gnetenje 5 minut. Nato postopoma med mešanjem dodajamo na kocke narezano maslo ter gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in jo postavimo v hladilnik za 2 uri.

2

Testo pregnetemo, ponovno pokrijemo in postavimo v hladilnik za 24 ur. V tem času ga še dvakrat pregnetemo. Nato damo testo v namaščen model za pečenje (maksimalno do polovice modela) in ga vzhajamo še 2 uri.

3

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model postavimo v sredino pečice za 10 minut, nato zmanjšamo temperaturo v pečici na 170 stopinj in pečemo še 20 minut. Med pečenjem ne odpiramo pečice. Pečeni brioš ohladimo na rešetki.

Oceni