Sestavine

  • 800 g majhnih muškatnih hobotnic (folpe)
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 korenja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1/2 bio limone
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • kajenski poper
  • 200 g češnjevih paradižnikov

Uvod

Folpe so v Istri majhne, muškatne hobotnice. Če vam jih očistijo že v ribarnici, jim morate sami odstraniti le še oči in ”kljun” (v sredici med kraki). Kuhajo se okrog 40 minut, za kar potrebujete dovolj velik lonec, ker se močno skrčijo. Zato pozor: kar je sprva videti, da bo zadoščalo za ves teden ..., zmanjka že med prvim kosilom. Brodet iz muzgavcev, torej, ki pa ima v primerjavi s pravim, ribjim, pomembne prednosti: priprava je preprosta in hitrejša, sestavine pa so dosti cenejše. Idealno za veliko počitniško družbo pod borovci, ko sonce že zaide in se spet da dihati. Da je le dovolj malvazije in da vsak zajame kolikokrat in kolikor želi....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, Pucer z Vrha
 
Postopek
1

Hobotnice očistimo in obrišemo do suhega. Korenje, čebulo in česen olupimo ter narežemo na zelo drobne kocke. Paradižnike olupimo in narežemo na četrtine. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

V litoželezni posodi segrejemo olje, dodamo korenje, čebulo in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Dodamo hobotnice, malce popražimo in dolijemo vino. V posodo damo še na rezine narezano limono in lovorova lista, solimo in popramo ter pokrito postavimo v pečico za 30 minuto oz. da se hobotnice zmehčajo.

3

Pred koncem pečenja vmešamo še paradižnike in dušimo 7 minut. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem in zraven ponudimo kremasto polento.

Oceni