Sestavine

  • 100 g zelene ali rjave leče
  • 1 žlica olivnega olja
  • 300 g maldega brokolija
  • 4 stroki česna
  • 50 g masla
  • 1 rdeči čili
  • 2 burrati a 125 g
  • sol
  • črni poper

Uvod

Brokoli in leča nimata dobrega slovesa. Leča je tisto, kar ponavadi ostane na dnu globokega krožnika, brokoli pa je zelenjava, ki se je največ mesojedcev izogiba. Prav za slednje pa je ta zelenjavna jed, ker jim bo pomagala, da bodo razmislili svoj odnos do živalskega sveta. Kajti ne gre za meso, temveč za okus! In ker je meso pač bolj ”agresivno” od zelenjave, vedno in povsod iščemo njegov ”okus”. Poskusite za spremembo ”dolgočasni” zelenjavi dati več okusa, pa ”brezmesnosti” niti opazili ne boste, in tudi leča ne bo ostala na dnu....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Lečo skuhamo po navodilu na embalaži in jo solimo šele proti koncu kuhanja. Kuhano lečo stresemo na cedilo in odcejeno zmešamo z oljčnim oljem. Do serviranja jo hranimo na toplem.

2

Brokoliju odrežemo zgornje majhne cvetove, stebla pa olupimo in narežemo na tanke rezine. Narezana stebla blanširamo v vreli soljeni vodi 2 minuti, jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo dobro odcediti.

3

Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine in jih hrustljavo opražimo v majhni ponvi, v kateri smo segreli 30 g masla. Pazimo, da česen ne porjavi preveč, saj bo drugače grenak. Pečeni česen odcedimo na kuhinjskem papirju.

4

V ponev nato dodamo še prestalo maslo in sesekljani čili, pražimo 1 minuto in dodamo brokolijeve cvetove. Dušimo pokrito na majhni vročini nekaj minut, vmes večkrat premešamo in po potrebi dodamo še malo masla.

5

V ponev stresemo še blanširana stebla, začinimo s soljo in poprom ter dušimo še 2 minuti. Na krožnika naložimo lečo, burrato in brokoli ter potresemo s hrustljavim česnom.

Oceni