Sestavine

  • 1 velik por
  • 600 g brokolija
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 1 jajce
  • 100 g sesekljanih mandljev
  • 2 žlici moke
  • 50 g ghee masla
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 1/4 žličke limonovega soka
  • spenjeno mleko

Uvod

Kremne zelenjavne juhe v glavnem niso na dobrem glasu. Ko je zelenjava stara, jo je najboljše predelati v kašo, malo razredčiti in je spet živa … Zato je malo res dobrih pretlačenih zelenjavnih juh.

Ko pa za takšno juho uporabimo svežo, živo, hrustljavo zelenjavo, dobimo kombinacijo, ki je všečno kremna, v sebi ohrani vso kakovost sveže zelenjave, hkrati pa s pomočjo zakuhe še vabljivo hrusta.

Zato kremne juhe iz brokolija ne razredčite preveč. Naj bo res kremna. Tako bo surovi brokoli, ki ga boste le na hitro ocvrli z mandlji, še bolj vabljiv.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Por očitimo in narežemo na trakove. Brokoli razdelimo na manjše cvetove, pri tem damo na stran 4 velike cvetove.

2

V loncu segrejemo olje in pražimo por 1 minuto. Dodamo še brokoli, ga malce podušimo in zalijemo z juho. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut.

3

Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Začinimo jo s sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom in limonovim sokom.

4

Surove cvetove brokolija narežemo na 1 cm velike rezine. Rahlo jih solimo, povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in sesekljanih mandljih.

5

V ponvi segrejemo ghee maslo, panirani brokoli zlato rjavo ocvremo in ga odcedimo na kuhinjskem papirju. Mleko spenimo v aparatu za penjenje mleka. Juho naložimo v vroče krožnike in jo serviramo z ocvrtimi rezinami brokolija in mlečno peno.

Oceni
1234