Brokoli v solati s čičeriko in arašidi
Sestavine
- SOLATA
- 300 g mladega brokolija
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica sojine omake
- 1 majhna konzerva kuhane čičerike (150 g)
- 2 mladi čebuli
- 5 vejic bazilike
- 6 žčlic arašidove omake
- 2 žlici grobo sesekljanih arašidov
- ARAŠIDOVA OMAKA
- 110 g arašidovega masla
- 50 ml sojine omake
- 70 g tahini paste
- 50 g svetle miso paste
- 60 g javorjevega sirupa
- 120 ml limonovega soka
- listi kislice in cvetovi kapucinke

Uvod
Brokoli je hvaležna zelenjava. Prvič zaradi pozne sezone (jesen, zima), ko je druge zelenjave malo in so zato kopusnice (še cvetača in romanesko) vitaminsko dobrodošle; pa tudi zaradi zelene barve, ki popestri jedi, stebelne oblike s cvetom, ki napolni krožnik, in raznovrstnosti načina priprave, ki zajema praktično vse, juhe, kreme, solate, dušenje, pečenje, hitro, počasi … Toda, je kdaj v glavni vlogi?
Tukaj in zdaj! To je solata, ki je lahko hitra malica, samostojno kosilo ali atraktivna predjed v več-hodnem večernem meniju, saj je drugačna, atraktivna, slojevita, globoka, krepka, nasitna, osvežilna, mehka, hrustljava, nežna, groba, kaj pač hočeš in potrebuješ. Izvoli!
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Za arašidovo omako vse sestavine stresemo v sekljalnik in jih zmiksamo v gladko omako. Tako pripravljeno omako lahko hranimo v steklenem kozarcu 1 teden.
Brokoli umijemo in razdelimo na manjše kose. Stebla olupimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Baziliko fino narežemo. Čičeriko stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.
V ponvi segrejemo olje in brokoli pražimo 3 do 4 minute. Dolijemo sojino omako, dodamo čičeriko, mlado čebulo, baziliko in 4 žlice arašidove omake ter vse skupaj previdno premešamo. Potresemo s sesekljanimi arašidi in listi kislice ter okrasimo s cvetovi kapucinke (neobvezno).