Brokolijeva repica, gobov kečap in alge
Sestavine
- 600 g brokolijeve repice (cime di rapa)
- 2 stroka česna
- 5 žlic oljčnega olja
- solni cvet
- črni poper
- 15 g posušenih jurčkov
- 30 g sladkorja
- 3 žlice svetle sojine omake
- 200 g šitake gob
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica opraženega sezama
- 2 žlički zdrobljenih nori alg
- 2 žlici ocvrte čebule
- 20 g opraženih arašidov
- 1 žlička čilijevih kosmičev

Posušene jurčke prelijemo s 400 ml vroče vode in namakamo 20 minut. Nato jih odcedimo in grobo sesekljamo, vodo od namakanja pa shranimo. Šitake razrežemo na četrtine.
V loncu segrevamo sladkor brez mešanja na srednji vročini 10 minut do svetlo rjave karamele. Dodamo sojino omako in 3 žlice vode od namočenih jurčkov. Zavremo, dodamo narezane šitake in kuhamo na srednji vročini 4 minute, da spustijo tekočino. Dodamo namočene jurčke in 200 ml vode od namočenih jurčkov. Zavremo in kuhamo 8 minut, da tekočina povre na polovico.
Gobe s tekočino vred stresemo v blender in miksamo 1 minuto, da nastane gladki pire. Medtem ko blender deluje, skozi gornjo odprtino dolijemo kis in 2 žlici olja. Vse skupaj miksamo še 2 minuti in če je kečap pregost, mu dodamo še malo gobove vode. Gobov kečap začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.
Pečico segrejemo na 240 stopinj z ventilacijo. Brokolijevo repico očistimo in debelejša stebla razpolovimo. V skodeli zmešamo brokoli, preostalo olje, 1 žličko solnega cveta in sveže mleti črni poper. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo brokolijevo repico in pečemo v sredini pečice 6 do 8 minut, do zlato rjave barve.
Za nori posip v majhni skodelici zmešamo sezam, nori kosmiče, ocvrto čebulo, grobo sesekljane arašide, čilijeve kosmiče in 1/2 žličke solnega cveta. Dno krožnikov premažemo z gobovim kečapom, nanj naložimo pečeno brokolijevo repico in potresemo s pikantnim posipom iz alg.