Sestavine

  • 600 g brokolijeve repice (cime di rapa)
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • solni cvet
  • črni poper
  • 15 g posušenih jurčkov
  • 30 g sladkorja
  • 3 žlice svetle sojine omake
  • 200 g šitake gob
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlica opraženega sezama
  • 2 žlički zdrobljenih nori alg
  • 2 žlici ocvrte čebule
  • 20 g opraženih arašidov
  • 1 žlička čilijevih kosmičev

Uvod

Brokolijeva repica je predvsem v Italiji kot cime di rapa priljubljena zimska zelenjava. Od tam je že našla pot tudi na naše tržnice. Manjka pa ji še receptov … A ne v Šoli okusov - tukaj! Tokrat smo ji namenili posebno spremljavo, saj bo gobov kečap uporaben še kje drugje, posipa iz nori alg pa tudi Italijani še ne poznajo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Posušene jurčke prelijemo s 400 ml vroče vode in namakamo 20 minut. Nato jih odcedimo in grobo sesekljamo, vodo od namakanja pa shranimo. Šitake razrežemo na četrtine.

2

V loncu segrevamo sladkor brez mešanja na srednji vročini 10 minut do svetlo rjave karamele. Dodamo sojino omako in 3 žlice vode od namočenih jurčkov. Zavremo, dodamo narezane šitake in kuhamo na srednji vročini 4 minute, da spustijo tekočino. Dodamo namočene jurčke in 200 ml vode od namočenih jurčkov. Zavremo in kuhamo 8 minut, da tekočina povre na polovico.

3

Gobe s tekočino vred stresemo v blender in miksamo 1 minuto, da nastane gladki pire. Medtem ko blender deluje, skozi gornjo odprtino dolijemo kis in 2 žlici olja. Vse skupaj miksamo še 2 minuti in če je kečap pregost, mu dodamo še malo gobove vode. Gobov kečap začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.

4

Pečico segrejemo na 240 stopinj z ventilacijo. Brokolijevo repico očistimo in debelejša stebla razpolovimo. V skodeli zmešamo brokoli, preostalo olje, 1 žličko solnega cveta in sveže mleti črni poper. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo brokolijevo repico in pečemo v sredini pečice 6 do 8 minut, do zlato rjave barve.

5

Za nori posip v majhni skodelici zmešamo sezam, nori kosmiče, ocvrto čebulo, grobo sesekljane arašide, čilijeve kosmiče in 1/2 žličke solnega cveta. Dno krožnikov premažemo z gobovim kečapom, nanj naložimo pečeno brokolijevo repico in potresemo s pikantnim posipom iz alg.

Oceni