Sestavine

  • 3 banane
  • 2 žlici limonovega soka
  • 125 g temne čokolade (60 %)
  • 70 g orehov
  • 75 g moke
  • 10 g kakava v prahu
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 300 g sladkorja
  • sol
  • 120 ml repičnega ali sončničnega olja
  • 150 ml sladke smetane
  • 4 žlice rjavega ruma
  • 2 veliki klementini

Uvod

Priznamo! Zadnje čase je veliko zelenjave v Šoli okusov. A zato, priznajte še vi, ne pogrešate mesa, temveč nekaj drugega. Dobra vegetarijanska jed ne oponaša zrezkov, klobas, maščobe in mišic, saj nadokus in zadovoljstvo doseže brez pomoči otožnih oči. Se pa po njej prileže še nekaj. Nekaj sladkega in sveže spečenega, nekaj, da zadiši, da pojemo še toplo in da ostane še za hladno. Pa da z njim ni preveč dela, seveda.

Brownie kolač, torej, zelo čokoladen, vedno sočen, brez dolgega čakanja in še daljših navodil. Popoldanski kolač, narezan na dovolj rezin, da je ob kavi, čaju, večerji in ne le po zelenjavi....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 14 kosov
  • Hranilna vrednost: 375 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Dve banani olupimo, drobno narežemo in v posodi skupaj z limonovim sokom pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladki pire.

2

Čokolado drobno narežemo in v majhni koozici nad soparo segrevamo toliko časa, da se stopi. Orehe grobo sesekljamo. Zmešamo moko, pecilni prašek in kakav v prahu. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Jajca, 100 g sladkorja in ščepec soli stepamo v mešalniku 10 minuto do goste kreme. V jajčno kremo zamešamo olje in stopljeno čokolado ter orehe, moko in bananin pire.

4

Pekač (25 c 25 cm) obložimo s peki papirjem, napolnimo s testom in postavimo na spodnjo rešetko za 20 do 25 minut.

5

Medtem ko se kolač peče, pripravimo karamelno omako. V široki kozici (20 cm) zmešamo 200 g sladkorja in 125 ml vode. Previdno zavremo in kuhamo na srednji temperaturi 8 do 10 minut, da omaka lepo porjavi. Med kuhanjem karamele ne mešamo, ampak kozico po potrebi malce stresemo, da se vročina enakomerno razporedi po posodi.

6

V karamelno omako zamešamo smetano in preostali rum. Pri tem se bo karamela rahlo strdila, zato jo ponovno segrevamo na majhni temperaturi, da dobimo gladko omako. Pustimo jo rahlo ohladiti.

7

Preostalo banano olupimo in narežemo na kolobarje. Klementini olupimo in filiramo. Kolač narežemo na kocke in na vsako damo žličko karamelne omake, rezino banane in krhelj mandarine.

Oceni