Brstični ohrovt in ostrigarji v solati
Sestavine
- 150 g gob (kraljevi ostrigarji ali rjavi šampinjoni)
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica rdečega kisa
- 1 žlička javorjevega sirupa
- sol, poper
- 6 prepeličjih jajc
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 40 g ovčjega sira (Manchego ali Pecorino)
Uvod
Čeprav so solate kot samostojne jedi bolj v domeni vročega poletja, ko večerni hlad vabi na obilnejšo večerjo, zato kosilo želi čim manj obremeniti želodec, je ta formula kdaj potrebna tudi v hladnejših dneh. Ne nazadnje si tudi zimska zelenjava zasluži glavno vlogo. Zato brstičnika nismo mučili s kuhanjem, temveč smo blanširanemu dodali le aromatični solatni preliv in družbo kraljevih ostrigarjev ter izrazitega staranega sira. Ker se manchego dobi tudi pri nas, izberite med curadom, ki je staran 2 meseca, viejom, 3 mesece, in orom, 1 leto.
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Gobe razpolovimo, pokapljamo z 2 žlicama olja, solimo in popramo, premešamo in porazdelimo na pekač. Pečemo jih v sredini pečice 15 minut in nato ohladimo.
Brstični ohrovt očistimo, stresemo v vrelo slano vodo, blanširamo 1 minuto in ga nato oplaknemo pod mrzlo vodo. Narežemo ga na 2 mm tanke rezine.
V loncu zavremo vodo, vanjo previdno položimo prepeličja jajca in jih kuhamo natanko 2 minuti. S penavko jih poberemo iz vrele vode in takoj stresemo v skodelo z mrzlo vodo, da prekinemo postopek kuhanja. Ohlajena jajca previdno olupimo ter solimo in popramo.
Preostalo olje, limonov sok, kis, javorjev sirup, 1/2 žličke soli in sveže mleti poper zmešamo v solatni preliv. Sir s pomočjo lupilnika za krompir tanko nahobljamo.
V skledo stresemo narezani brstični ohrovt, pečene gobe, peteršilj in sir, prelijemo z marinado in previdno premešamo. Solato naložimo na krožnika in v vsakega na vrh položimo 3 jajca. Po želji solato prelijemo z malce oljčnega olja.