Sestavine

  • 1 srednje velika buča maslenka
  • 4 vejice timijana
  • sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici medu
  • kajenski poper
  • 3 žlice orehov
  • sol
  • črni poper

Uvod

Krompir, ki je pečen v celem, a tako da je gosto zarezan do polovice, kar ga z dodatki maščobe in zelišč naredi še bolj hrustljavega, se imenuje Hasselback, po restavraciji iz Stockholma. Zakaj ne bi te tehnike uporabili tudi za bučo, še posebej, če je maslenka (butternut)?!

Z zarezami ustvarimo več površine, ne le za hrustljavost, temveč tudi za nadokus. Na ta način se krompir razveseli zelišč, začimb, slanine, masla … Kaj pa buča? Njen orehasti okus lahko še bolj poudarimo z - orehi. Toda, ne bo zato buča preveč ”enodimenzionalna”?

Ne! Zato pa jo premažemo z oljem, v katerega zamešamo več ”plasti”, kislino, pekočino, maščobo, arome. Orehi, ki jih potresemo po vrhu, pa bodo s karamelizacijo dodali še zadnjo, najglobljo plast!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Bučo po dolgem prerežemo na polovico, olupimo in odstranimo semena. Polovici položimo s prerezano stranjo navzdol na desko in ju z ostrim nožem pahljačasto globoko zarežemo v ozkih presledkih, a pazimo da ne prerežemo popolnoma.

2

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo obe polovici buče. Timijan osmukamo ter lističe zmešamo z oljem, limonovim sokom, medom in kajenskim poprom. Oljčni preliv krepko solimo. Orehe grobo sesekljamo.

3

Bučni polovici premažemo s polovico oljčnega preliva, solimo in popramo ter potresemo z narezanimi orehi. Pekač z bučo postavimo v sredino pečice za 45 do 55 minut. Med pečenjem bučo večkrat premažemo s preostalim prelivom.
Pečena buča je lahko lahek vegetarijanski obrok, skupaj s solato in drobnjakovo skuto. Lahko pa je odlična priloga pečenki ali govejemu steaku.

Oceni