Buča maslenka à la Hasselback
Sestavine
- 1 srednje velika buča maslenka
- 4 vejice timijana
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici medu
- kajenski poper
- 3 žlice orehov
- sol
- črni poper

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Bučo po dolgem prerežemo na polovico, olupimo in odstranimo semena. Polovici položimo s prerezano stranjo navzdol na desko in ju z ostrim nožem pahljačasto globoko zarežemo v ozkih presledkih, a pazimo da ne prerežemo popolnoma.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo obe polovici buče. Timijan osmukamo ter lističe zmešamo z oljem, limonovim sokom, medom in kajenskim poprom. Oljčni preliv krepko solimo. Orehe grobo sesekljamo.
Bučni polovici premažemo s polovico oljčnega preliva, solimo in popramo ter potresemo z narezanimi orehi. Pekač z bučo postavimo v sredino pečice za 45 do 55 minut. Med pečenjem bučo večkrat premažemo s preostalim prelivom.
Pečena buča je lahko lahek vegetarijanski obrok, skupaj s solato in drobnjakovo skuto. Lahko pa je odlična priloga pečenki ali govejemu steaku.