Bučin golaž z moškatno hobotnico
Sestavine
- 600 g moškatnih hobotnic
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 majhni šalotki
- 350 g čvrstega krompirja
- 3 velike podolgovate rdeče paprike
- 250 g hokaido buče
- 100 do 150 ml zelenjavne juhe
- 1 žlica dimljene rdeče paprike
- ščepec pekoče paprike
- sol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
V zip vrečko za zamrzovanje naložimo moškatne hobotnice, dva olupljena stroka česna, rožmarinovi vejici in 2 žlici olja. V posodi za sous vide postopek segrejemo vodo na 68 stopinj in vanjo potopimo dobro zaprto vrečko s hobotnicami za 1 uro.
Medtem segrejemo žar, na rešetke položimo papriko in jo na močni temperaturi pečemo toliko časa, da koža počrni. Pečeno papriko naložimo v vrečko za zamrzovanje, dobro zapremo in pustimo stati 10 minut. Nato jo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 1 cm široke trakove.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in ga kuhamo v vreli slani vodi 10 do 15 minut. Nato ga dobro odcedimo. Bučo olupimo in narežemo na manjše kocke. Olupljeno šalotko in preostali česen narežemo na tanke rezine.
V litoželezni posodi segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in česen ter pražimo 2 minuti. Potresemo z dimljeno in pekočo papriko, malce opražimo ter dodamo še kuhan krompir in narezano bučo. Zalijemo z juho, solimo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut.
Ponovno segrejemo žar in hobotnice premažemo s preostalim oljem. Na hitro jih opečemo na vročem žaru. V ogrete krožnike naložimo zelenjavni golaž, potresemo s peteršiljem in na vrh položimo pečene hobotnice.