Sestavine

  • 600 g moškatnih hobotnic
  • 2 vejici rožmarina
  • 3 stroki česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 majhni šalotki
  • 350 g čvrstega krompirja
  • 3 velike podolgovate rdeče paprike
  • 250 g hokaido buče
  • 100 do 150 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica dimljene rdeče paprike
  • ščepec pekoče paprike
  • sol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Golaž velja za ”manj vredno” jed, še posebej, če je brez mesa. Vsi ga imamo, sicer, radi, a nihče ga ne povabi na poroko … Šola okusov, spremeni prosim žabo v kraljeviča!

Torej smo se lotili zahtevne naloge, a na preprost način. Razen težke železne posode smo uporabili še žar in razen krompirja še bučo. Počasno kuhanje smo zamenjali s počasno vodno kopeljo (sous vide). Namesto madžarske sladke paprike smo uporabili špansko dimljeno. Veliko čebule smo nadomestili z velikimi podolgovatimi rdečimi paprikami. In namesto govejega mesa smo uporabili moškatno hobotnico.

Zdaj je po polnoči za poroko in v petek za kosilo za vas!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
 
Postopek
1

V zip vrečko za zamrzovanje naložimo moškatne hobotnice, dva olupljena stroka česna, rožmarinovi vejici in 2 žlici olja. V posodi za sous vide postopek segrejemo vodo na 68 stopinj in vanjo potopimo dobro zaprto vrečko s hobotnicami za 1 uro.

2

Medtem segrejemo žar, na rešetke položimo papriko in jo na močni temperaturi pečemo toliko časa, da koža počrni. Pečeno papriko naložimo v vrečko za zamrzovanje, dobro zapremo in pustimo stati 10 minut. Nato jo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 1 cm široke trakove.

3

Krompir olupimo, narežemo na četrtine in ga kuhamo v vreli slani vodi 10 do 15 minut. Nato ga dobro odcedimo. Bučo olupimo in narežemo na manjše kocke. Olupljeno šalotko in preostali česen narežemo na tanke rezine.

4

V litoželezni posodi segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in česen ter pražimo 2 minuti. Potresemo z dimljeno in pekočo papriko, malce opražimo ter dodamo še kuhan krompir in narezano bučo. Zalijemo z juho, solimo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut.

5

Ponovno segrejemo žar in hobotnice premažemo s preostalim oljem. Na hitro jih opečemo na vročem žaru. V ogrete krožnike naložimo zelenjavni golaž, potresemo s peteršiljem in na vrh položimo pečene hobotnice.

Oceni