Sestavine

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 strok rdečega čilija
  • 4 žlice olivnega olja
  • 120 g pirinega riža (eko kmetija Repovž)
  • 100 ml belega vina
  • 200 do 250 ml zelenjavne juhe
  • 2 bučki rondini
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 majhen por
  • 1 žlica masla
  • 100 g mehkega sira (reblochon, camembert)
  • 1 žlica parmezana
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 150 g svežih lisičk
  • 80 ml sladke smetane

Uvod

Zakaj zelenjavo - papriko, paradižnik, bučke, čebulo - vedno polnimo z rižem? In zakaj je riž le iz riža? Pirin riž je dodatno brušena pirina kaša in najboljšega imajo na eko kmetiji, ki je tudi odlična gostilna (3 srčki), Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem.

Sicer pa so posebnost že okrogle bučke, ki jim Italijani pravijo, kako drugače kot, rondini. Idealne so prav za polnjene, pri čemer je domišljiji pot prosta. Ali so lisičke v omaki ali v nadevu, je zato zgolj vaša odločitev....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 360 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Oranžni šipon, 2009, suho, Bartol
 
Postopek
1

Česen in šalotko olupimo ter drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo pečke in ga narežemo na trakove. V kozici segrejemo žlico olja, dodamo šalotko, česen in čili ter pražimo na srednji vročini 1 minuto. Vmešamo pirin riž, popražimo, zalijemo z vinom in pokuhamo. Dolijemo tretjino vroče juhe in med mešanjem skuhamo riž na zob (al dente). Med kuhanjem dolivamo vročo juho.

2

Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučkama odrežemo pokrov in ju s pomočjo žličke izdolbemo, to je odstranimo semenje, tako da ostane 1 cm rob. Krepko začinimo s soljo in poprom, z obeh strani pokapljamo s preostalim oljem, damo skupaj z odrezanim pokrovom v namaščen pekač ter postavimo v pečico za 10 minut.

3

Por po dolgem prerežemo na polovico, ga narežemo na 1/2 cm rezine in pražimo v majhni ponvi na maslu 1 minuto. Solimo in popramo. Sir narežemo na drobne kocke. V kuhano rižoto zamešamo dve tretjini pora, sir, parmezan in drobnjak ter po potrebi rahlo solimo. Na koncu v rižoto zamešamo še tekočino, ki se je med peko nabrala v bučkah.

4

S tako pripravljeno rižoto napolnimo bučki, pokrijemo z odrezanim pokrovom in pečemo v pečici še 10 minut. Medtem segrejemo manjšo ponev, vanjo stresemo narezane lisičke in med mešanjem pražimo na močni vročini nekaj minut, tako da povre vsa tekočina. Solimo in popramo, dolijemo smetano in malce pokuhamo. Na ogreti krožnik naložimo lisičke, polnjeno bučko in preostali praženi por.

Oceni