Bučke in oluščeni fižol v solati
Sestavine
- 250 g svežega belega oluščenega fižola
- 1 lovorov list
- 1 vejica rožmarina
- 1 strok česna
- 8 žlic oljčnega olja
- sol
- 20 g masla
- 1/4 žličke začimbne mešanice Five-spice
- 40 g panko drobtin
- 2 bučki (a 200 g)
- 1 majhna glava mlade bele čebule
- 1 rdeči feferon
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 1 žlička dijon gorčice
- 3 žlice jabolčnega kisa
- črni poper

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 367 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
V lonec stresemo fižol, dolijemo 1 l vode, dodamo rožmarin, lovor, zdrobljeni česen in 2 žlici olja. Počasi zavremo in kuhamo na majhni vročini na pol pokrito 35 do 40 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še 1 do 2 žlički soli. Fižol pustimo ohladiti v tekočini od kuhanja.
Bučki po dolžini nahobljamo na 2 mm tanke rezine. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Feferon očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Preostalo olje, kis, gorčico, sol in sveže mleti poper razžvrkljamo v solatni preliv ter na koncu dodamo še koper.
V servirno skledo stresemo nahobljane bučke, čebulo, fižol brez tekočine ter prelijemo s solatno marinado. Previdno premešamo in po potrebi solimo in popramo.
V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo panko drobtine in začimbno mešanico Five-spice ter pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Drobtine rahlo ohladimo in jih pred serviranjem potresemo po bučkah s fižolom.