Sestavine

  • 250 g svežega belega oluščenega fižola
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 strok česna
  • 8 žlic oljčnega olja
  • sol
  • 20 g masla
  • 1/4 žličke začimbne mešanice Five-spice
  • 40 g panko drobtin
  • 2 bučki (a 200 g)
  • 1 majhna glava mlade bele čebule
  • 1 rdeči feferon
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 1 žlička dijon gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • črni poper

Uvod

Pri nas je solata prevečkrat le solata …, zgolj osvežitev ob (pre)težkih jedeh, ki jim ravno zato manjka kisline. Tako kot ni slovenskega kosila brez juhe, ki je celo leto goveja, le ko je v gozdovih nabiralcem sreča mila, pa jo zamenja gobova, je tudi solata ob glavni jedi, ki je pretežno mesna, obvezna. Celo leto je zelena, poleti pa za spremembo še paradižnikova. Zato se ne razlikujemo (le) med levimi in desnimi, temveč tudi med bučnimi in oljčnimi … Solata je, skratka, na Slovenskem zakon.
Toda, če je že tako zaželena, zakaj je potem vedno tako enaka, zelena s česnom, paradižnikova pa s čebulo?! Kaj druga zelenjava, ki se ji ne reče solata, ni za solato? Poskusite, lepo prosim, vsaj enkrat drugače! Ker potem solata ne bo več le kisla, temveč bo postala ”prava” jed. Bučke z belim fižolom in azijsko pikantnostjo priporočamo k jedem z žara.

P.s. Začimbna mešanica Five-spice je kitajska mešanica petih začimb: zvezdnatega janeža, klinčkov, cimeta, koromačevih semen in sečuanskega popra....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 367 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

V lonec stresemo fižol, dolijemo 1 l vode, dodamo rožmarin, lovor, zdrobljeni česen in 2 žlici olja. Počasi zavremo in kuhamo na majhni vročini na pol pokrito 35 do 40 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še 1 do 2 žlički soli. Fižol pustimo ohladiti v tekočini od kuhanja.

2

Bučki po dolžini nahobljamo na 2 mm tanke rezine. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Feferon očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Preostalo olje, kis, gorčico, sol in sveže mleti poper razžvrkljamo v solatni preliv ter na koncu dodamo še koper.

3

V servirno skledo stresemo nahobljane bučke, čebulo, fižol brez tekočine ter prelijemo s solatno marinado. Previdno premešamo in po potrebi solimo in popramo.

4

V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo panko drobtine in začimbno mešanico Five-spice ter pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Drobtine rahlo ohladimo in jih pred serviranjem potresemo po bučkah s fižolom.

Oceni