Bučke z misom, šitake in basmati
Sestavine
- BUČKE
- 3 žlice svetle miso paste
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički javorjevega sirupa
- 1 žlička sezamovega olja
- 2 stroka stisnjenega česna
- 3 žličke mešanega sezama (beli in črni)
- 200 g jogurta
- sol, poper
- 1/2 bio limone
- vložena redkvica (neobvezno)
- ŠITAKE
- 150 g šitake gob
- 4 žlice masla
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 180 g basmati riža
- 4 žlice arašidov v wasabi skorjici
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Bučke po dolgem razpolovimo in jih z nožem navzkrižno zarežemo (največ 1 cm globoko). Iz naštetih sestavin, razen sezama, zmešamo marinado.
Bučke temeljito premažemo z marinado, jih naložimo na pekač s prerezano stranjo navzgor, potresemo s sezamom in postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut, da marinada karamelizira.
Medtem po navodilu z embalaže skuhamo basmati riž. Arašide grobo sesekljamo in pred serviranjem zamešamo v riž. Jogurt gladko zmešamo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter razdelimo v dve skodelici.
Šitake narežemo na 2 cm debele trakove. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane šitake in jih pečemo na srednji vročini 3 do 5 minut. Pri pečenju pazimo, da temperatura ni previsoka, saj se maslo zlahka zažge.
V pečene šitake zamešamo sojino omako in limonov sok ter jih pred serviranjem potresemo z drobnjakom. Pečene bučke naložimo na krožnika, dodamo skodelici z jogurtom; basmati riž in šitake serviramo v ločenih skodelah.