Sestavine

  • BUČKE
  • 3 žlice svetle miso paste
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički javorjevega sirupa
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 2 stroka stisnjenega česna
  • 3 žličke mešanega sezama (beli in črni)
  • 200 g jogurta
  • sol, poper
  • 1/2 bio limone
  • vložena redkvica (neobvezno)
  • ŠITAKE
  • 150 g šitake gob
  • 4 žlice masla
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 180 g basmati riža
  • 4 žlice arašidov v wasabi skorjici

Uvod

Bučke so za prilogo, pa še takrat so dolgočasne … Zato so v omaki (zosu!), ki jo popravimo s preveč smetane, ali na žaru, ko jih zažgemo, ali pa zakrijemo s česnom. Bučke so, skratka, sicer lepe, toda najboljši del bučk je cvet, ker se ga da tako lepo napolniti. Torej?

Ne delajte bučkam krivice. Niso dolgočasne bučke, temveč mi, ki tako mislimo. Dodajte bučkam umami in boste videli, da so lahko glavna jed, ki za prilogo ne potrebuje mesa!

Saj se enako godi vegetarijanski prehrani. Mesojedci smo prepričani, da je dolgočasna. Tako dolgo, dokler nam vegetarijanci ne spečejo bučk z misom in javorovim sirupom, dodajo pa jim še pestrosti prilogi, basmati riž z vasabijevimi arašidi (iz vrečke) in šitake s sojino omako iz ponve....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Bučke po dolgem razpolovimo in jih z nožem navzkrižno zarežemo (največ 1 cm globoko). Iz naštetih sestavin, razen sezama, zmešamo marinado.

2

Bučke temeljito premažemo z marinado, jih naložimo na pekač s prerezano stranjo navzgor, potresemo s sezamom in postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut, da marinada karamelizira.

3

Medtem po navodilu z embalaže skuhamo basmati riž. Arašide grobo sesekljamo in pred serviranjem zamešamo v riž. Jogurt gladko zmešamo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter razdelimo v dve skodelici.

4

Šitake narežemo na 2 cm debele trakove. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane šitake in jih pečemo na srednji vročini 3 do 5 minut. Pri pečenju pazimo, da temperatura ni previsoka, saj se maslo zlahka zažge.

5

V pečene šitake zamešamo sojino omako in limonov sok ter jih pred serviranjem potresemo z drobnjakom. Pečene bučke naložimo na krožnika, dodamo skodelici z jogurtom; basmati riž in šitake serviramo v ločenih skodelah.

Oceni