Bučkina juha, feta in krompirjeva slama
Sestavine
- 500 g bučk
- 100 g gomoljne zelene
- 3 majhne šalotke
- 3 stroki česna
- 2 žlici masla
- 150 ml belega vina
- 500 ml zelenjavne juhe
- 160 ml sladke smetane
- sol, poper
- muškatni orešćek
- 100 g feta sira
- 1 večji krompir
- oljčno olje

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 574 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Bučke narežemo na večje kocke. Zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen grobo sesekljamo.
V loncu segejemo maslo, dodamo zeleno, šalotko in česen ter dušimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo narezane bučke in pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Dolijemo še juho in smetano ter kuhamo odkrito na majhni vročini 15 minut.
Juho gladko zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Pred erviranjem jo potresemo z nadrobljeno feto in krompirjevo slamo.
Krompirjevo slamo pripravimo v cvrtniku na vroči zrak (airfryer). Krompir olupimo in ga dvakrat umijemo v hladni vodi. Nato ga z nazobčanim rezalnikom nahobljamo na tanke trakove (3 mm x 3 mm); če nimamo rezalnika, se potrudimo z rezanjem. Narezano krompirjevo slamo dobro osušimo s kuhinjsko krpo.
V cvrtniku na vroči zrak pečemo 10 minut na 200 stopinjah. Premešamo oz. pretresemo in pečemo še 3 minute na 215 stopinj.
Ker se airfryerji razlikujejo po moči in obliki posode, temperaturo in čas ustrezno prilagodite svojemu cvrtniku.

