Sestavine

  • 500 g bučk
  • 100 g gomoljne zelene
  • 3 majhne šalotke
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici masla
  • 150 ml belega vina
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 160 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • muškatni orešćek
  • 100 g feta sira
  • 1 večji krompir
  • oljčno olje

Uvod

Ko so bučke, jih je toliko, da jih je preveč. Zato jih je tukaj za cel mesec. Ampak ni še dovolj … Zato smo jih uporabili še najbolj preprosto - v juhi. In ker je to Šola okusov, smo nekaj še dodali. Feta poskrbi za kremnost, krompirjeva slama pa za hrustljavost.

P.s. Ker so cvrtniki na vroči zrak že v ”vsaki” domači kuhinji, je krompirjevo slamo tako preprosto speči, da ne bo končala le v bučkini juhi....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 574 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Bučke narežemo na večje kocke. Zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen grobo sesekljamo.

2

V loncu segejemo maslo, dodamo zeleno, šalotko in česen ter dušimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo narezane bučke in pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Dolijemo še juho in smetano ter kuhamo odkrito na majhni vročini 15 minut.

3

Juho gladko zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Pred erviranjem jo potresemo z nadrobljeno feto in krompirjevo slamo.

4

Krompirjevo slamo pripravimo v cvrtniku na vroči zrak (airfryer). Krompir olupimo in ga dvakrat umijemo v hladni vodi. Nato ga z nazobčanim rezalnikom nahobljamo na tanke trakove (3 mm x 3 mm); če nimamo rezalnika, se potrudimo z rezanjem. Narezano krompirjevo slamo dobro osušimo s kuhinjsko krpo.

5

V cvrtniku na vroči zrak pečemo 10 minut na 200 stopinjah. Premešamo oz. pretresemo in pečemo še 3 minute na 215 stopinj.
Ker se airfryerji razlikujejo po moči in obliki posode, temperaturo in čas ustrezno prilagodite svojemu cvrtniku.

Oceni