Sestavine

  • BUČKINI POLPETI
  • 500 g bučk
  • 1 žlica soli
  • 50 g panko drobtin
  • 2 tanki mladi čebuli
  • 2 jajci
  • 100 g feta sira
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička mletega kumina
  • PANADA
  • 3 žlice moke
  • 1 jajce
  • 80 g panko drobtin
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • repično olje
  • HUMUS S KORIANDROM
  • 750 ml vode
  • sol, poper
  • 1 žiička mletega kumina
  • 1 zeleni čili
  • 1 sesekljana čebula
  • 200 g rdeče leče
  • 2 pesti koriandrovih lističev
  • 100 ml oljčnega olja
  • 1 majhna konzerva čičerike (140 g)
  • 1 žlička limetinega soka

Uvod

Rad imam polpete! Seveda, mesne. Ker so boljši od burgerjev! Tudi vi? Zato pa jih je na Šoli okusov toliko - tukaj. Toda ... Odkar me je Tanja Grandits, vrhunska švicarska chefinja, navdušila za bučkine polpete, ljubezen ni več tako ognjevita … Seveda bodo mesni polpeti kdaj še prišli na vrsto, saj so 'nalezljivi', ko so pečeni, še boljši pa sicer hladni, ko s kosom kruha v eni in kislo kumarico v drugi roki tako uspešno razrešijo problem večerne majhne lakote. Toda, vseeno, se bom poslej ob besedi polpeti najprej spomnil na brezmesne, bučkine! Zakaj? Prepričajte se sami, s pomočjo fete v polpetih in koriandra v humusni kremi iz rdeče leče. A zahvalite se Tanji....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Selekcija 2010, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Bučke grobo naribamo, potresemo s soljo, premešamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 30 minut. Nato bučke oplaknemo z mrzlo vodo in dobro ožmemo.

2

Za humus zavremo vodo s soljo, kuminom in drobno sesekljanim čilijem. Dodamo sesekljano čebulo in lečo ter kuhamo na srednji vročini 20 do 25 minut oz. da se leča razkuha. Pustimo ohladiti.

3

V blender stresemo lečo s polovico tekočine od kuhanja, koriander, olivno olje, limetin sok in odcejeno čičeriko. Zmiksamo v gladki pire ter med mešanjem dodamo malo tekočine, če je zmes pregosta.

4

V skledo stresemo naribane bučke, panko drobtine, drobno sesekljano mlado čebulo, jajci, nadrobljeno feto, peteršilj in kumin. Vse skupaj temeljito pregnetemo, po potrebi začinimo s soljo in poprom ter oblikujemo majhne polpete.

5

Za paniranje panko drobtine zmešamo s peteršiljem. Polpete povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in peteršiljevih drobtinah. V veliki ponvi segrejemo olje in jih hrustljavo opečemo na obeh straneh. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju. Serviramo jih s humusom.

Oceni