Bučkini polpeti in lečin humus
Sestavine
- BUČKINI POLPETI
- 500 g bučk
- 1 žlica soli
- 50 g panko drobtin
- 2 tanki mladi čebuli
- 2 jajci
- 100 g feta sira
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlička mletega kumina
- PANADA
- 3 žlice moke
- 1 jajce
- 80 g panko drobtin
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- repično olje
- HUMUS S KORIANDROM
- 750 ml vode
- sol, poper
- 1 žiička mletega kumina
- 1 zeleni čili
- 1 sesekljana čebula
- 200 g rdeče leče
- 2 pesti koriandrovih lističev
- 100 ml oljčnega olja
- 1 majhna konzerva čičerike (140 g)
- 1 žlička limetinega soka

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay Selekcija 2010, Marjan Simčič
Bučke grobo naribamo, potresemo s soljo, premešamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 30 minut. Nato bučke oplaknemo z mrzlo vodo in dobro ožmemo.
Za humus zavremo vodo s soljo, kuminom in drobno sesekljanim čilijem. Dodamo sesekljano čebulo in lečo ter kuhamo na srednji vročini 20 do 25 minut oz. da se leča razkuha. Pustimo ohladiti.
V blender stresemo lečo s polovico tekočine od kuhanja, koriander, olivno olje, limetin sok in odcejeno čičeriko. Zmiksamo v gladki pire ter med mešanjem dodamo malo tekočine, če je zmes pregosta.
V skledo stresemo naribane bučke, panko drobtine, drobno sesekljano mlado čebulo, jajci, nadrobljeno feto, peteršilj in kumin. Vse skupaj temeljito pregnetemo, po potrebi začinimo s soljo in poprom ter oblikujemo majhne polpete.
Za paniranje panko drobtine zmešamo s peteršiljem. Polpete povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in peteršiljevih drobtinah. V veliki ponvi segrejemo olje in jih hrustljavo opečemo na obeh straneh. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju. Serviramo jih s humusom.