Sestavine

  • 1 večja bučka
  • 2 jajci
  • 1 manjša rdeča paprika
  • sol, črni poper
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 1 žlica črnih oliv
  • kajenski poper
  • oljčno olje z limono

Uvod

V nadevu so paprika, olive in trdo kuhani rumenjak, toda zgodbo odloči šele tisto, kar pokapljate na krožnik - olivno olje z okusom limone (Jenko ali Dujc). Ko se vse sestavine povežejo, njihovi okusi za(o)krožijo, teksture v ustih začnejo topiti, takrat si možgani zapomnijo nadokus! Zato so bučkini zvitki sicer hitra (pred)jed, ki pa si jo dolgo zapomniš. Lahko za večerjo, ko je zraven potreben le požirek pravega, svežega, citrusno poudarjenega vina (sauvignonasse, Marjan Simčič), lahko za kosilo, ko je lakota že tukaj, štedilnik pa še spustil loncev. Kruh je obvezen, saj je potrebno mazati in pivnati, zato naj bo skorja kompaktno-hrustljava, sredica pa kompaktno-mehka (ne le puhasta).

Enakomerno in tanko se da bučke po dolgem najlaže narezati z rezalnim strojem ali z mandolino. Pazite na prste....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignonasse 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Bučko narežemo po dolgem na 5 mm debele rezine, jih solimo in popramo ter opražimo na 4 žlicah olja v ponvi na močni temperaturi do zlato rjave barve. Osušimo jih s kuhinjskim papirjem in pustimo ohladiti.

2

Jajca kuhamo v vreli vodi 7 minut, nato jih prelijem z mrzlo vodo in olupimo. Papriko narežemo na zelo drobne kocke. V majhni ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo papriko in timijan ter pražimo na majhni temperaturi 6 minut. Solimo in popramo.

3

Jajca olupimo in rumenjake gladko pretlačimo z vilico (beljake uporabimo kje drugje). Olive izkoščičimo in narežemo na drobne kocke. Zmešamo papriko, rumenjake in olive ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.

4

Bučkine rezine premažemo z jajčno kremo in zvijemo. Naložimo jih na servirni pladenj in pokapljamo z oljčnim oljem z limono.

Oceni