Bučna enolončnica z gobami in fižolom
Sestavine
- 600 g muškatne buče (hokaido, buča maslenka)
- 2 manjši čebuli
- 2 stroka česna
- 200 g šampinjonov ali ostrigarjev
- 1 konzerva belega fižola (340 g)
- 1 konzerva olupljenega paradižnika (400 g)
- 500 g manjšega krompirja
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici masla
- 100 ml belega vina
- 5 vejic svežega žajblja
- 700 ml zelenjavnega fonda
- sol, poper
- muškatni orešček
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 384 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Bučo olupimo in narežemo na 3 cm velike kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Česen olupimo. Gobe narežemo na poljubno velike kose. Krompir olupimo in po dolžini narežemo na četrtine. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
V litoželezni posodi segrejemo 2 žlici olja in pražimo gobe na močni temperaturi 2 minuti. Nato jih poberemo iz posode. Dodamo maslo in preostalo olje, rahlo segrejemo in čebulo stekleno opražimo.
V posodo stresemo krompir in česen ter pražimo še 5 do 6 minut. Dolijemo vino, ga skoraj v celoti pokuhamo in v ponev stresemo še grobo narezani paradižnik s sokom vred, odcejeni fižol, bučo, žajbljeve liste in gobe.
Dolijemo fond, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, pokrijemo in postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut. Pred serviranjem enolončnico potresemo s peteršiljem.