Sestavine

  • 600 g muškatne buče
  • 8 velikih olupljenih kozic
  • 2 stroka česna
  • 1 majhna čebula
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 3 trakovi svežega čilija
  • 10 g ingverja
  • 1/4 žličke curryja v prahu
  • 1 paradižnik
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 20 ml pomarančnega soka
  • sol, poper
  • 1 žlička mlete sladke paprike

Uvod

Vemo, kaj boste rekli. Tako dolgo smo pasirali buče, a šele zdaj ugotovili, da je najboljša pravzaprav njihova voda … Seveda, saj ni voda, temveč esenca, ki je še bolj polna bučnega okusa! V takšnem bistrem jušnem prevretku je dovolj, da se zakuha v njem le pogreje, in že je ”spet bučna juha” s tankimi trikotniki surove maslenke in čvrstimi kozicami, ki jih je ”voda” le pordečila, tako drugačna, da ji lahko namenite kar praznični dan/večer....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Bučo olupimo in odstranimo semena. 100 g buče narežemo na 1 mm debele rezine, te pa na trikotnike ter shranimo v hladilniku. Preostalo bučo narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo stekleno opražimo. Dodamo bučo in česen, pražimo 1 minuto in v lonec stresemo curry, ingver in čili. Paradižnik razrežemo na 4 dele in dodamo v lonec. Vse skupaj pražimo na srednji vročini 3 minute.

3

Dolijemo jušno osnovo, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 25 minut. Juho precedimo in pri tem sestavine z žlico rahlo pritiskamo ob cedilo, tako da juha ostane bistra. Začinimo jo s pomarančnim sokom, soljo in sveže mletim poprom.

4

V majhnem loncu rahlo segrejemo preostalo olje, ga odstavimo s štedilnika in vanj zamešamo mleto papriko. Pustimo ga stati 10 minut, da na vrhu ostane samo olje, paprika pa se spusti na dno.

5

Pred serviranjem juho zavremo in vanjo stresemo bučne trikotnike. Na majhni vročini kuhamo 1 minuto, nato dodamo še kozice in kuhamo še 2 minuti. Juho nalijemo v ogrete krožnike, v vsak krožnik položimo 2 kozici in po vrhu pokapljamo z oljem paprike.

Oceni