Bučna esenca s kozicami
Sestavine
- 600 g muškatne buče
- 8 velikih olupljenih kozic
- 2 stroka česna
- 1 majhna čebula
- 6 žlic oljčnega olja
- 3 trakovi svežega čilija
- 10 g ingverja
- 1/4 žličke curryja v prahu
- 1 paradižnik
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 20 ml pomarančnega soka
- sol, poper
- 1 žlička mlete sladke paprike

Bučo olupimo in odstranimo semena. 100 g buče narežemo na 1 mm debele rezine, te pa na trikotnike ter shranimo v hladilniku. Preostalo bučo narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo.
V loncu segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo stekleno opražimo. Dodamo bučo in česen, pražimo 1 minuto in v lonec stresemo curry, ingver in čili. Paradižnik razrežemo na 4 dele in dodamo v lonec. Vse skupaj pražimo na srednji vročini 3 minute.
Dolijemo jušno osnovo, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 25 minut. Juho precedimo in pri tem sestavine z žlico rahlo pritiskamo ob cedilo, tako da juha ostane bistra. Začinimo jo s pomarančnim sokom, soljo in sveže mletim poprom.
V majhnem loncu rahlo segrejemo preostalo olje, ga odstavimo s štedilnika in vanj zamešamo mleto papriko. Pustimo ga stati 10 minut, da na vrhu ostane samo olje, paprika pa se spusti na dno.
Pred serviranjem juho zavremo in vanjo stresemo bučne trikotnike. Na majhni vročini kuhamo 1 minuto, nato dodamo še kozice in kuhamo še 2 minuti. Juho nalijemo v ogrete krožnike, v vsak krožnik položimo 2 kozici in po vrhu pokapljamo z oljem paprike.