Sestavine

  • 600 g hokaido buče
  • 15 g ingverja
  • 1 strok česna
  • 1 šalotka
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 10 vejic svežega koriandra
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 10 večjih olupljenih kozic
  • limeta
  • piment d’espelette

Uvod

Jed je dobra, če spravi jedca v dobro voljo. Razveseliti mora! Zato je bučna juha vedno dobra, ker ima tako lepo barvo. Samo vidiš jo, pa si že vesel. Ko pa jo poskusiš …

V ustih pa ni vedno razveseljujoče. Bučna juha še ni juha, če se bučo termično obdela, nato pa pretlači in razredči. Pa četudi se jo še soli … Ker takšna bučna juha ima le lepo barvo, ne pa tudi okusa.

Naredite, torej, iz bučne juhe poslastico, da si jo boste naložili še enkrat, tako da nadaljevanje sploh ne bo več potrebno. Buča ima rada kokosovo mleko, kokos ima rad kozice, kozice pa imajo vselej rade, da malo zapeče, za kar poskrbita v globini ingver in na površini sladko-pekoči čili. Da je najboljši francoski čili ali piment d’espelette, pa tako že veste.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 756 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Hokaido bučo olupimo, odstranimo peške in narežemo na majhne kocke. Olupljeni ingver, šalotko in česen drobno sesekljamo.

2

V loncu segrejemo 4 žlice olja ter dodamo šalotko, ingver in česen. Malce opražimo, dodamo narezano bučo in dušim na majhni temperaturi 3 minute. Dolijemo juho in kokosovo mleko, začinimo s soljo in čilijevimi kosmiči ter kuhamo pokrito 20 do 25 minut.

3

Juho zmiksamo v blenderju ali pretlačimo s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s soljo, limonovim sokom po okusu in pekočim čilijem v prahu (piment d’espelette).

4

V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Rahlo jih solimo. V ogreta krožnika nalijemo juho, potresemo s kozicami in koriandrovimi lističi ter s čilijem.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)