Sestavine

  • 500 g hokaido buče (brez semen)
  • 2 šalotki (50 g)
  • 20 g masla
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 100 ml suhega belega vina
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 žlička naribanega ingverja
  • 1/2 žličke tandoori paste ali prahu
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 večje jakobinke
  • 1 žlica moke
  • 30 g opraženih bučnih semen
  • 2 vejici peteršilja
  • 20 g panko drobtin
  • 1 jajce
  • olje za cvrenje

Uvod

Jesen je že in barve so ravno zdaj najlepše. Buče so že pobrane in tržnica ponuja pestrost njihovih oblik, velikosti, barv in sort. Zato so gostilne, ki ločijo med sezonami, na svoje menije spet uvrstile bučno juho … Kot da je to edina jed iz toliko vrst in tako velikih buč! Povrhu si te juhe niso podobne le po barvi (muškatne buče), temveč tudi po okusu. Pravzaprav v vseh prevladuje sladka smetana.

Tudi tej juhi daje smetana žametno konsistenco, toda v okusu je nekaj daljnega, celo indijskega (tandoori) in ima še prilogo (Jakobova pokrovača v drobtinah bučnic), ki jo požlahtni. Hokaido je brez pešk, zato pa je potreben oster nož....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Bučo olupimo in narežemo na kocke. Šalotki drobno sesekljamo. V majhni kozici zavremo vermut in vino ter kuhamo toliko časa, da ostane v kozici 75 ml tekočine.

2

V posodi na maslu stekleno opražimo šalotko, dodamo narezano bučo in zalijemo z juho in smetano. Dodamo še reducirano vino in janeževo zvezdo. Kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

3

Odstranimo janeževo zvezdo, v juho zamešamo ingver in tandoori začimbo ter jo zmiksamo v blenderju. Začinimo s soljo in poprom.

4

Bučna semena in peteršilj drobno zmeljemo v sekljalniku in 2/3 semen zmešamo z drobtinami. Jajce razžvrkljamo. Jakobinke dobro obrišemo s kuhinjskim papirjem in rahlo solimo. Povaljamo jih v moki, jajcu in drobtinah.

5

Olje za cvrenje segrejemo na 180 stopinj in v njem cvremo jakobinke 2 minuti. Odcedimo jih na papirju, prerežemo na polovico in nataknemo na leseno palčko. V kozarce nalijemo juho, potresemo s preostalimi bučnimi drobtinami in serviramo z jakobinko na ražnjiču.

Oceni