Bučna juha z jakobinko
Sestavine
- 500 g hokaido buče (brez semen)
- 2 šalotki (50 g)
- 20 g masla
- 250 ml zelenjavne juhe
- 250 ml sladke smetane
- 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 100 ml suhega belega vina
- 1 janeževa zvezda
- 1 žlička naribanega ingverja
- 1/2 žličke tandoori paste ali prahu
- sol, sveže mleti poper
- 4 večje jakobinke
- 1 žlica moke
- 30 g opraženih bučnih semen
- 2 vejici peteršilja
- 20 g panko drobtin
- 1 jajce
- olje za cvrenje
Bučo olupimo in narežemo na kocke. Šalotki drobno sesekljamo. V majhni kozici zavremo vermut in vino ter kuhamo toliko časa, da ostane v kozici 75 ml tekočine.
V posodi na maslu stekleno opražimo šalotko, dodamo narezano bučo in zalijemo z juho in smetano. Dodamo še reducirano vino in janeževo zvezdo. Kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.
Odstranimo janeževo zvezdo, v juho zamešamo ingver in tandoori začimbo ter jo zmiksamo v blenderju. Začinimo s soljo in poprom.
Bučna semena in peteršilj drobno zmeljemo v sekljalniku in 2/3 semen zmešamo z drobtinami. Jajce razžvrkljamo. Jakobinke dobro obrišemo s kuhinjskim papirjem in rahlo solimo. Povaljamo jih v moki, jajcu in drobtinah.
Olje za cvrenje segrejemo na 180 stopinj in v njem cvremo jakobinke 2 minuti. Odcedimo jih na papirju, prerežemo na polovico in nataknemo na leseno palčko. V kozarce nalijemo juho, potresemo s preostalimi bučnimi drobtinami in serviramo z jakobinko na ražnjiču.