Bučni humus z zatarjem in kozicami
Sestavine
- 1 konzerva čičerike (400 g)
- 80 ml oljčnega olja
- 1/2 žličke curryja v prahu
- 800 g buče maslenke
- 1 glava česna
- 100 g sezamove paste tahini
- 1 žlička mletega kumina
- 12 velikih kozic
- 1 žlica čilijevega olja
- 2 žlički opraženega črnega sezama
- 1 žlička začimbne mešanice zatar
- 1 žlica grobo narezanega kopra

Pečico segrejemo na 180 stopinj (160 stopinj z ventilatorjem) in dva pekača obložimo s papirjem za peko. Čičeriko, 1 žlico oljčnega olja, curry, sol in poper zmešamo ter stresemo na en pekač.
Po dolgem razpolovljeno bučo položimo na drugi pekač. Izdolbemo seemena in jih porazdelimo po pekaču. Bučo in semena premažemo z dvema žlicama olja ter solimo in popramo. Česen zavijemo v folijo in ga položimo na pekač z bučo.
Oba pekača damo v pečico in pečemo 30 do 40 minut oz. dokler čičerika ni hrustljava, buča pa mehka. Čičeriko po polovici pečenja rahlo premešamo. Pražene bučnice shranimo za okrasitev. Bučo in česen ohladimo na sobno temperaturo.
Bučo izdolbemo in meso stresemo v sekljalnik. Iz pečenih strokov česna iztisnemo sredico in jo skupaj s sezamovo pasto in kuminom stresemo v sekljalnik. Vse skupaj zmiksamo v gladek pire, po potrebi dodamo nekaj žlic vode, če je pire pregost. Začinimo s soljo in poprom.
Kozice osušimo in rahlo solimo.V ponvi segrejemo 2 žlici olja in kozice pečemo na močni vročini 1 minuto. Bučni humus razmažemo po krožnikih, pokapljamo s čilijevim oljem, potresemo s črnim sezamom, koprom, praženimi bučnimi semeni in zatarjem ter po vrhu porazdelimo pečene kozice in potresemo s hrustljavo čičeriko. Odlična priloga je naan kruh.