Sestavine

  • 200 g olupljene in očiščene buče (maslenka ali muškatna)
  • 3 jajca
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 200 g mehkega masla
  • 200 g bele pirine moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 g mletih lešnikov
  • 1 žlička cimeta
  • muškatni orešček
  • sol
  • 100 g belega sladkorja
  • 125 ml jabolčnega soka
  • 40 g masla
  • solni cvet

Uvod

Kakšno napako delamo, ko se sladkega ves čas branimo! Ker potem nas vedno premaga slabost, ki si jo preveč posladkamo … Šola okusov svetuje: zmerno in ne presladko! Zato so ti kolački takšni, da se ne more nihče delati lepega: ”Joj, to je preveč!”, zato so z bučo, ker ima zelenjava povsod zdravi sloves, in zato so s karamelo, toda ”stanjšano” z jabolki. Kakšno napako bi naredili, če jih ne bi spekli!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pekač za mini šarklje namastimo in pomokamo. Če uporabimo silikonski pekač, ta korak izpustimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučo fino naribamo.

2

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo, 100 g rjavega sladkorja, vanilijev sladkor in ščepec soli v mešalniku kremasto stepemo in vmešamo rumenjake enega za drugim. Moko, pecilni prašek, lešnike, cimet in ščepec muškatnega oreščka dobro zmešamo.

3

Beljake, preostali rjavi sladkor in ščepec soli stepemo v čvrsti sneg.
V masleno kremo izmenično zamešamo moko in sneg beljakov ter na koncu še naribano bučo. Testo porazdelimo v vdobline pekača in kolačke pečemo v sredini pečice 30 minut. Pečene malce ohladimo v pekaču, jih stresemo na rešetko in ohladimo.

4

Za karamelno omako v širšem loncu rahlo karameliziramo sladkor. Dodamo jabolčni sok in maslo ter kuhamo na majhni vročini 15 minut do goste tekoče omake. V omako zamešamo ščepec solnega cveta in jo rahlo ohladimo. Z mlačno omako premažemo bučne kolačke, preostalo omako pa postrežemo ločeno v skodelici.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)