Bučni kolački z jabolčno karamelo
Sestavine
- 200 g olupljene in očiščene buče (maslenka ali muškatna)
- 3 jajca
- 140 g rjavega sladkorja
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 200 g mehkega masla
- 200 g bele pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g mletih lešnikov
- 1 žlička cimeta
- muškatni orešček
- sol
- 100 g belega sladkorja
- 125 ml jabolčnega soka
- 40 g masla
- solni cvet
Pekač za mini šarklje namastimo in pomokamo. Če uporabimo silikonski pekač, ta korak izpustimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučo fino naribamo.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo, 100 g rjavega sladkorja, vanilijev sladkor in ščepec soli v mešalniku kremasto stepemo in vmešamo rumenjake enega za drugim. Moko, pecilni prašek, lešnike, cimet in ščepec muškatnega oreščka dobro zmešamo.
Beljake, preostali rjavi sladkor in ščepec soli stepemo v čvrsti sneg.
V masleno kremo izmenično zamešamo moko in sneg beljakov ter na koncu še naribano bučo. Testo porazdelimo v vdobline pekača in kolačke pečemo v sredini pečice 30 minut. Pečene malce ohladimo v pekaču, jih stresemo na rešetko in ohladimo.
Za karamelno omako v širšem loncu rahlo karameliziramo sladkor. Dodamo jabolčni sok in maslo ter kuhamo na majhni vročini 15 minut do goste tekoče omake. V omako zamešamo ščepec solnega cveta in jo rahlo ohladimo. Z mlačno omako premažemo bučne kolačke, preostalo omako pa postrežemo ločeno v skodelici.