Sestavine

  • 450 g hokaido buče
  • 200 g čvrstega krompirja
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 jajce
  • 1 žlica kumine v zrnju
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1 žlička črne kumine v zrnju
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 5 žlic čičerikine moke
  • 1 žlica drobtin
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 strok svežega rdečega čilija
  • 25 g ingverja
  • 2 žlici svežih koriandrovih lističev
  • 2 vejici sveže bazilike
  • 2 žlici olupljenih mandljev
  • 1 žlica limonovega soka
  • 40 ml oljčnega olja
  • 2 žlici jogurta
  • sol, poper
  • 5 žlic ghee masla
  • 300 g bulgurja
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljane mete

Uvod

Brezmesni polpeti? Problem je, ker vedno oponašajo meso in ga zato nikoli ne dosežejo. Pa še konkurenca zaradi priljubljenosti mletega mesa v pleskavicah, burgerjih, cmokih, polpetih v vseh kuhinjah sveta, je izredno huda.

Vseeno pa je vredno poskusa. Zato, ker ti bučni ocvrtki ne oponašajo, temveč odkrivajo! Bučno meso odkriva moč začimb in posledične večplastne globine v okusu, jogurt v dipi osvežuje s pestrimi aromami zelišč, ki ob hrustanju mandljev pečejo, blažijo, provocirajo in združujejo. Prav to slednje pa s pomočjo bulgurja, ki je sicer sipkasto pust, a tudi s pomočjo zelišč ravno zato tako povezovalen....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V majhni ponvi opražimo obe vrsti kumine, koriandrova semena in gorčična semena. Ohladimo in jih zdrobimo v možnarju. Krompir, bučo, čebulo in česen olupimo.

2

Vso zelenjavo grobo naribamo in iztisnemo vso tekočino. Vanjo zamešamo jajce, moko, drobtine, čilijeve kosmiče in zdrobljena opražena semena. Maso krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter oblikujemo 12 enako velikih polpetkov.

3

Čiliju odstranimo semenje in ga narežemo. Olupljeni ingver fino naribamo. Koriander in baziliko grobo sesekljamo. V blender stresemo čili, ingver, koriander, baziliko, mandlje, limonov sok, oljčno olje in jogurt. Fino zmiksamo in dip krepko začinimo s soljo in poprom.

4

Bulgur skuhamo po navodilu na embalaži in pred serviranjem vanj zamešamo maslo ter sesekljani peteršilj in meto.

5

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in bučne polpetke ocvremo do zlato rjave barve. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Serviramo vroče z zeliščnim bulgurjem in jogurtovim dipom.

Oceni