Buhteljni s panceto in timijanom
Sestavine
- 180 ml mleka
- 50 g mehkega masla
- 375 g pšenične moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 30 g sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 1 jajce
- 200 g creme fraiche
- sveže mleti poper
- 150 g pancete
- 3 stroki česna
- šopek timijana
- 1 žlica olja
- mleta kumina

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za vzhajanje)
Mleko in maslo rahlo segrejemo v lončku. V posodi zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Vmešamo mleko z maslom in jajce ter z nastavkom za gnetenje v mešalniku zmešamo sestavine v gladko testo. Pokrito ga vzhajamo 40 minut.
Creme fraiche gladko razmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Panceto narežemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo olje, dodamo panceto in jo pražimo nekaj minut. Vmešamo še česen in vse skupaj pražimo še 1 minuto. Pečeno panceto s česnom stresemo v cedilo, da se odcedi odvečna maščoba.
Testo tanko razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s creme fraiche in potresemo s panceto, česnom, osmukanimi timijanovimi lističi in kumino. Testo zvijemo po dolgem in narežemo na 3 cm debele kose. S prerezano stranjo navzdol jih naložimo v namaščeni tortni model (premer 20 cm).
Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 20 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Vzhajane buhteljne pečemo v sredini pečice 30 minut in če po vrhu preveč potemnijo, jih pokrijemo z alu folijo. Pečene buhteljne rahlo ohladimo in ponudimo z zeliščno ovčjo skuto.