Buhtlji s kostanji, jurčki v omaki
Sestavine
- 50 g pšenične polnozrnate moke
- 450 g pšečnične bele moke
- 1 kocka svežega kvasa (42 g)
- 1 žlička sladkorja
- 150 ml mlačnega mleka
- 100 g masla
- 2 jajci
- 150 g vakumiranih olupljenih kostanjev
- 50 g čebule
- 3 žlice masla
- 30 g grobo sesekljanih orehov
- 1 žlica timijanovih lističev
- sol, poper
- 500 g jurčkov (ali rjavih šampinjonov)
- 1 šalotka
- 80 ml suhega belega vina
- 150 ml zelenjavne juhe
- 150 ml sladke smetane
- 1/2 žličke Worcester omake
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 995 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 ura za vzhajanje)
- Priporočeno vino: Vitovska Grganja 2013, Colja Vino
V skledo stresemo obe vrsti moke in v sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor, dolijemo malo mlačnega mleka in žlico moke od strani ter premešamo. Rahlo potresemo s moko in pustimo vzhajati na toplem 15 minut.
Dodamo 50 g mehkega masla, 1 žličko soli in jajci. Vse skupaj v mešalniku zgnetemo v gladko testo in pri tem dolivamo preostalo mleko. Pazimo, da ima testo mehko konsistenco in ni lepljivo. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut oz. toliko časa, da se volumen podvoji.
Medtem za nadev kostanje grobo sesekljamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo in stekleno opražimo na 1 žlici masla v majhni ponvi. Dodamo timijan, kostanje in orehe ter začinimo s soljo in poprom. Nadev malce ohladimo.
V veliki ponvi segrejemo 50 g masla. Testo razdelimo na 12 enako velikih kosov. Vsak kos oblikujemo v kroglo, malce sploščimo, napolnimo z 1 žlico nadeva, ga obdamo s testom in vsako kroglo povaljamo v stopljenem maslu. Tako pripravljene buhtlje naložimo v namaščeno posodo za pečenje. Pustimo vzhajati še 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač postavimo v sredino ogrete pečice in buhtlje pečemo 30 minut oz. do zlato rjave barve.
Medtem jurčke očistimo in razrežmo na manjše kose. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezane gobe in pražimo na srednji temperaturi 3 do 4 minute. Dolijemo vino, ga pustimo do polovice pokuhati ter dolijemo še juho in smetano. Omako kuhamo na majhni temperaturi, da se rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom in worcester omako.
Pred serviranjem v gobovo omako zamešamo še peteršilj. V ogrete globoke krožnike naložimo jurčke v omaki in na vrh posadimo še vroči buhtelj. Preostale buhtlje serviramo posebej.