Sestavine

  • 450 g buče maslenke
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 6 strokov česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 šalotka
  • 2 žlički sladkorja
  • 2 janeževi zvezdi
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 210 g pasiranega paradižnika (konzerva)
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 180 g bulgurja
  • sol
  • črni poper

Uvod

Jedi brez mesa (vegetarijanske), še bolj pa jedi brez sestavin živalskega izvora (veganske), tepe sloves dolgočasnosti, pa čeprav je v resnici ravno obratno, saj je najbolj dolgočasno (lahko) ravno meso. A krive za zmoto niso sestavine, temveč kuhanje! Popeči dolgočasno meso je lahko. Pripraviti raznovrstno zelenjavo pa zahteva več od le pravilne minutaže za kuhanje jajc.

Ta uvod je potreben le zato, da se ne boste ustrašili dolgega recepta. Rezultat bo s svojo slojevitostjo in prepletanjem okusov trud bogato nasitil. Ne gre, namreč, za izbiro med pečenim mesom in pečeno bučo, temveč za izbiro začimb, ki s svojo pestrostjo, živahnostjo, pikantnostjo in razburljivostjo preženejo dolgčas. Če ne verjamete, si zraven še vedno lahko na hitro popečete zrezek. Saj to res ni težko.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 230 stopinj (z ventilatorjem). Pekač obložimo s papirjem za peko. Neolupljeno bučo očistimo in narežemo na 2 cm debele rezine, le-te pa na 4 kose. Tri stroke česna olupimo in stremo z nožem. Zmešamo 3 žlice olja, 1/2 žličke soli, 1 žličko cimeta in sveže mleti poper.

2

Narezano bučo in česen premešamo z oljem, stresemo na polovico pekača in pečemo v sredini pečice 30 minut. Čebulo olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Po 10 minutah pečenja buče jo porazdelimo na drugo polovico pekača, pokapljamo z žlico olja, potresemo s 1/2 žličke sladkorja, solimo in popramo ter pekač postavimo nazaj v pečico. Čebulo med pečenjem enkrat previdno obrnemo. Do serviranja pustimo bučo in čebulo na toplem v izklopljeni pečici.

3

Medtem ko pečemo zelenjavo, pripravimo paradižnikovo omako. Šalotko in preostali česen drobno sesekljamo. Segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in janeževi zvezdi ter pražimo na majhni vročini 5 minut. Dodamo česen in 1 žličko cimeta ter pražimo 30 sekund. Dodamo paradižnikovo mezgo, čilijeve kosmiče, pasirani paradižnik in žličko sladkorja ter kuhamo na majhni vročini 8 minut.

4

Dolijemo 300 ml vode, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo še 20 do 25 minut. 100 ml kuhane paradižnikove omake prelijemo v manjši lonček in postavimo na stran. V preostalo omako zamešamo bulgur, dolijemo 250 ml vode in solimo. Zavremo in kuhamo pokrito na srednji vročini 30 minut.

5

Na ogreta krožnika stresemo kuhani bulgur, nanj naložimo pečeno bučo in čebulo ter prelijemo z vročo paradižnikovo omako. Po želji lahko zraven postrežemo pečeni sir.

Oceni