Sestavine

  • 300 g bulgurja
  • 500 do 600 ml zelenjavne juhe
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeči čili
  • 300 g rdeče blitve
  • 1 šalotka
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • sol
  • črni poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 300 g majhnih jurčkov
  • 1 jajce
  • 5 žlic moke
  • drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje
  • 70 g tahini paste
  • sok pol limone
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • mleta pekoča paprika
  • 2 majhna paradižnika

Uvod

Riž, ko se ga naveličamo v rižoti, saj v naših gostilnah težko najdemo pravo, doma pa nimamo potrpljenja z mešanjem, ponavadi zamenjamo z ješprenjem, v Šoli okusov pa še raje z ješprenjčkom, ker je mlajši, manjši in nežnejši. Toda tudi rižote postanejo počasi dolgočasne, kajne. Za rešitev poskrbijo kaše, prosena, ajdova, ovsena, a tudi kuskus in bulgur (ali burgul). Ker slednjega radi uporabljajo Libanonci, v peteršiljevi solati kot tabule ali v svaljkih (z jagnjetino) kot kibe, je to rodilo idejo, da majonezno-remuladno omako k ocvrtim jurčkom nadomestimo s taratorjem. Čeprav Bolgari tarator rečejo svoji hladni kumarični juhi, Turki pa namazu iz jogurta, česna in oreškov, je libanonski tarator namaz iz tahinija, sezamove paste, ki ga ponudijo k ribjim jedem. In najbolj znana je siyadieh, ki pa je pravzaprav - rižota. Pa je krog sklenjen, oziroma, kako majhen je svet. Ne bodite dolgočasni pri prehrani!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Blitvo očistimo, stebla narežemo na 1 cm široke rezine, liste pa na 2 cm široke trakove. Zavremo slano vodo in narezana stebla blanširamo 2 minuti, nato dodamo še liste in kuhamo 1 minuto. Vse skupaj stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pustimo dobro odcediti.

2

Jurčke narežemo na večje kose. Moko rahlo solimo in jajce razžvrklajmo. Jurčke povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah.

3

Zavremo zelenjavno juho, olupljeni in stisnjeni česen ter drobno narezani čili, kateremu smo odstranili semenje. V juho stresemo bulgur in ga kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

4

Za tarator omako gladko razmešamo tahini, 8 žlic vode, limonov sok, peteršilj in ščepec mlete paprike. Na koncu v omako zamešamo na majhne kocke narezani paradižnik.

5

Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in maslo, dodamo šalotko in pražimo 2 minuti. Nato v ponev stresemo še kuhano blitvo ter pražimo 1 minuto. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponev stresemo še kuhani bulgur in začinimo z žlico limonovega soka.

6

Panirane jurčke zlato rjavo ocvremo v vročem olju in odcedimo na kuhinjskem papirju. Na ogrete krožnike naložimo bulgur z blitvo, ocvrte jurčke in pokapljamo s tarator omako.

Oceni