Bulgur z blitvo in tarator omaka
Sestavine
- 300 g bulgurja
- 500 do 600 ml zelenjavne juhe
- 2 stroka česna
- 1 rdeči čili
- 300 g rdeče blitve
- 1 šalotka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- črni poper
- 1 žlica limonovega soka
- 300 g majhnih jurčkov
- 1 jajce
- 5 žlic moke
- drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
- 70 g tahini paste
- sok pol limone
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- mleta pekoča paprika
- 2 majhna paradižnika

Blitvo očistimo, stebla narežemo na 1 cm široke rezine, liste pa na 2 cm široke trakove. Zavremo slano vodo in narezana stebla blanširamo 2 minuti, nato dodamo še liste in kuhamo 1 minuto. Vse skupaj stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pustimo dobro odcediti.
Jurčke narežemo na večje kose. Moko rahlo solimo in jajce razžvrklajmo. Jurčke povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah.
Zavremo zelenjavno juho, olupljeni in stisnjeni česen ter drobno narezani čili, kateremu smo odstranili semenje. V juho stresemo bulgur in ga kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.
Za tarator omako gladko razmešamo tahini, 8 žlic vode, limonov sok, peteršilj in ščepec mlete paprike. Na koncu v omako zamešamo na majhne kocke narezani paradižnik.
Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in maslo, dodamo šalotko in pražimo 2 minuti. Nato v ponev stresemo še kuhano blitvo ter pražimo 1 minuto. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponev stresemo še kuhani bulgur in začinimo z žlico limonovega soka.
Panirane jurčke zlato rjavo ocvremo v vročem olju in odcedimo na kuhinjskem papirju. Na ogrete krožnike naložimo bulgur z blitvo, ocvrte jurčke in pokapljamo s tarator omako.