Bulgur z jajčevci in tuna na žaru
Sestavine
- 3 srednje veliki jajčevci
- 300 ml paradižnikovega soka
- 120 g bulgurja
- 1 solatna kumara (180 g)
- 2 majhna stroka česna
- 2 žlici limetinega soka
- 125 ml oljčnega olja
- šopek peteršilja
- pikantna dimljena paprika v prahu
- sol
- 2 debeli rezini tune (a ca. 200 g)
- črni poper
- sečuanski poper
- limonski poper

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2013, Rojac
Jajčevce večkrat prebodemo z vilicami in jih pečemo pokrite na vročem žaru približno 25 minut, da se zmehčajo in se skorja zapeče. Lahko jih pa spečemo tudi v pečici z vklopljeno funkcijo žara. Pečene jajčevce ohladimo.
V loncu zavremo paradižnikov sok, vanj stresemo bulgur, premešamo in pustimo stati pokrito na robu štedilnika 35 minut. Peteršilj drobno sesekljamo.
Kumaro po želji olupimo in po dolžini prerežemo na polovico. Z žličko odstranimo semena in jo nato narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in stisnemo.
Kuhani bulgur stresemo v servirno skledo, dolijemo olje in limetin sok, dodamo stisnjeni česen in vse skupaj premešamo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter vmešamo sesekljani peteršilj.
Iz lupine izluščimo meso jajčevcev, ga drobno sesekljamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 10 minut. Nato jajčevce solimo in popramo ter zamešamo v bulgur.
Vse tri vrste popra zdrobimo v možnarju. Tuno obrišemo do suhega in natremo s poprovo mešanico. Tako pripravljena steaka na hitro opečemo na vročem žaru, da notranjost ostane še rožnata in nato narežemo na debelejše rezine.
Pred serviranjem bulgur solato potresemo z dimljeno rdečo papriko, narezano tuno pa pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s solnim cvetom.