Sestavine

  • 3 srednje veliki jajčevci
  • 300 ml paradižnikovega soka
  • 120 g bulgurja
  • 1 solatna kumara (180 g)
  • 2 majhna stroka česna
  • 2 žlici limetinega soka
  • 125 ml oljčnega olja
  • šopek peteršilja
  • pikantna dimljena paprika v prahu
  • sol
  • 2 debeli rezini tune (a ca. 200 g)
  • črni poper
  • sečuanski poper
  • limonski poper

Uvod

Da bomo jutri za kosilo le solato, ostane velikokrat pobožna obljuba shujševalnih želja. Saj se s tremi paradižniki ali glavo zelene solate res ne da preživeti … Kaj pa, če solata ni tako dolgočasna in brez idej kot je vsak dan ob zrezku in krompirju?

Lahko je le solata z bulgurjem, jajčevci in kumaro, lahko pa je ob njej še spremljava, na primer marinirana tuna na žaru, odvisno, kako resna in/ali nujna je vaša shujševalna želja. Ker pa ste v Šoli okusov, nas ni strah, da se boste pravilno odločili. Ne hujša se tako, da ne ješ, temveč tako, da čim boljše ješ!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, Rojac
 
Postopek
1

Jajčevce večkrat prebodemo z vilicami in jih pečemo pokrite na vročem žaru približno 25 minut, da se zmehčajo in se skorja zapeče. Lahko jih pa spečemo tudi v pečici z vklopljeno funkcijo žara. Pečene jajčevce ohladimo.

2

V loncu zavremo paradižnikov sok, vanj stresemo bulgur, premešamo in pustimo stati pokrito na robu štedilnika 35 minut. Peteršilj drobno sesekljamo.

3

Kumaro po želji olupimo in po dolžini prerežemo na polovico. Z žličko odstranimo semena in jo nato narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in stisnemo.

4

Kuhani bulgur stresemo v servirno skledo, dolijemo olje in limetin sok, dodamo stisnjeni česen in vse skupaj premešamo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter vmešamo sesekljani peteršilj.

5

Iz lupine izluščimo meso jajčevcev, ga drobno sesekljamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 10 minut. Nato jajčevce solimo in popramo ter zamešamo v bulgur.

6

Vse tri vrste popra zdrobimo v možnarju. Tuno obrišemo do suhega in natremo s poprovo mešanico. Tako pripravljena steaka na hitro opečemo na vročem žaru, da notranjost ostane še rožnata in nato narežemo na debelejše rezine.

7

Pred serviranjem bulgur solato potresemo z dimljeno rdečo papriko, narezano tuno pa pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s solnim cvetom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)