Sestavine

  • 500 g ostrigarjev
  • 4 rezine toasta
  • 3 žličke timijanovih lističev
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 jajce
  • 2 žlici moke
  • 2 paradižnika
  • rukola ali listi pomladanske solate
  • 4 polnozrnate bombetke
  • 100 ml sončničnega olja
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 jajce
  • 1 žlička gorčice
  • 1/2 majhnega stroka česna
  • kajenski poper
  • limonov sok
  • nastrgana limonina lupinica.

Uvod

Pomembno obvestilo! Nadaljnje branje vas lahko pripelje do tega, da boste pričujoči recept uporabili v lastni kuhinji. V tem primeru vam, namreč, grozi, da ne boste hoteli jesti več mesnih burgerjev. In to bi lahko posledično privedlo do propada svetovne fast food industrije. Samo opozarjamo …

Kriva je sicer soseda. Ker je imela rojstni dan. In si je za darilo zaželela gojitveno vrečo ostrigarjev. Že v nekaj dneh jih je v mraku zraslo toliko, da smo jim še mi morali pomagati pri trganju. In smo se domislili brezmesnih burgerjev.

Polnozrnata bombetka je kar iz Hoferja. Če jo popečete po odrezani strani, bo prav simpatično hrustala, ko se bo limonov aioli cedil po bradi. Zraven bo najlepše teklo svetlo pivo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Jajce, 50 ml olivnega olja, sončnično olje, gorčico, sol, 1/2 česnovega stroka in brizg limonovega soka zmiksamo v majonezo ter na koncu začinimo s kajenskim poprom in limonino lupinico. Do uporabe postavimo v hladilnik.

2

Toast natrgamo in ga skupaj s timijanom v sekljalniku zmeljemo v drobtine. Ostrigarje očistimo in narežemo na drobne kocke (5 mm). Šalotko in česen drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na rezine.

3

V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in jo stekleno opražimo. Nato vmešamo še česen in narezane gobe. Pražimo na srednji temperaturi 5 minut, da gobe rahlo porjavijo. Solimo in popramo, vmešamo peteršilj in pustimo rahlo ohladiti.

4

V skledi zmešamo pražene gobe, timijanove drobtine, jajce in moko ter začinimo s soljo in poprom. Z mokrimi rokami oblikujemo štiri burgerje. V ponvi segrejemo preostalo olje in burgerje pečemo na vsaki strani nekaj minut do zlato rjave barve.

5

Bombetke prerežemo in jih na prerezani strani opečemo na mrežici opekača za kruh. Premažemo jih s česnovo majonezo, nanjo naložimo nekaj listov solate, dve rezini paradižnika in gobov polpet ter pokrijemo z drugo polovico kruha.

Oceni