Sestavine

  • 4 goveji burgerji (500 g)
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (420 g)
  • 50 g vloženih jalapeno paprik
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 500 g testenin (polžki, pipe rigate)
  • 150 g čedar sira
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • sol

Uvod

”Danes jaz kuham,” se je važno javil že navsezgodaj. ”Super,” se je takoj strinjala, toda za vsak slučaj še dodala: ”A ne spet burgerjev, prosim!”

Še dobro, da se ni slišalo, kako se mu je žemljica zataknila za zajtrk, in še boljše, ker ni pogledala na ničlo v hladilniku, kjer so že nekaj dni na njegov kuharski trenutek čakali kar štirje debeli goveji burgerji. Meso je imel, a ni ga smel uporabiti. Kaj pa zdaj?

Kuharska vnema je zadoščala le za nekaj hitrega, nakupovalne vneme pa sploh ni bilo. Torej si je pomagal s tistim, kar je vedno doma. Testenine, čebula, paradižnik … In meso … Če ne sme na žar, bom pa jedi dodal več žara, se je odločil še za zvrhano mero vloženih jalapeno paprik.

”Kaj si le odmrznil bolonjeze,” je posumila, ker jo je tako hitro povabil k mizi. ”Ni bolonjeze, temveč makaroniflajš!”...

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen je drobno sesekljal. Vložene olupljene paradižnike je zdrobil z roko. Jalapeno paprike je drobno narezal. Sir je grobo naribal.

2

Nizko litoželezno posodo je močno segrel, vanjo naložil goveje burgerje in jih pekel na močni vročini 3 do 4 minute. Rahlo jih je solil in popral, obrnil in pekel še 3 minute. Pečene burgerje je ohladil na krožniku in jih nato grobo sesekljal.

3

V vročo posodo je dodal olje in čebulo ter jo pražil do zlato rumene barve približno 10 minut. Dodal je česen, ga pražil 30 sekund, vmešal mezgo in pražil 1 minuto. V posodo je stresel olupljene paradižnike s sokom, jalapeno paprike, sojino omako, čilijeve kosmiče in sesekljano meso. Omako je kuhal na majhni vročini 10 minut.

4

Medtem je v velikem loncu zavrel soljeno vodo, vanjo stresel testenine in jih skuhal na zob (al dente). Testenine je stresel na cedilo in pri tem shranil 300 do 400 ml vode od kuhanja.

5

V omako je zamešal kuhane testenine, vodo od kuhanja, naribani čedar in parmezan ter kuhal na majhni vročini še približno 3 minute. Po želji lahko testenine na krožniku potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni