Čajna juha iz mlade čebule
Sestavine
- 16 mladih čebulic
- 3 žlice repičnega olja
- sol
- sveže mleti poper
- 2 stroka česna
- 3 stebla stebelne zelene
- 1 l zelenjavne juhe
- šopek limonovega timijana
- 1 majhna limeta
- 1 žlička medu
- 200 ml polnomastnega mleka
- 80 g masla
- 90 g pšeničnega zdroba
- 1 jajce
- 2 žlici sesekljanega limonovega timijana
- ščepec kardamoma
- olje za cvrenje
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ čas za hlajenje)
Zavremo mleko in maslo, vmešamo pšenični zdrob in kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se kuhani zdrob loči od dna posode. Posodo odstavimo, vmešamo jajce in timijan ter začinimo s soljo, poprom in kardamomom. Maso rahlo ohladimo, posotod pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
6 mladim čebulicam odrežemo zeleni del in spodnji beli po dolgem prerežemo na polovico. Zelene liste narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo žlico olja in narezano čebulo na obeh straneh opražimo do svetlo rjave barve. Solimo in popramo.
Preostalo čebulo in olupljeni česen drobno narežemo ter stekleno opražimo v loncu na preostalem olju. Dodamo narezano stebelno zeleno, popražimo in zalijemo z juho. Kuhamo 10 minut na majhni temperaturi, dodamo še šopek limonovega timijana, sok in lupino limete ter med. Kuhamo še 10 minut. Nato juho precedimo.
Iz zdrobove mase oblikujemo majhne cmočke. Olje za cvrenje segrejemo na 170 stopinj in v njem ocvremo zdrobove cmočke. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.
V vsak krožnik položimo dve pečeni čebulni polovici in dva cmočka ter postresemo z narezanimi zelenimi listi čebule. Juho nalijemo v čajnik in jo šele pri mizi nalijemo v krožnike.