Sestavine

  • 16 mladih čebulic
  • 3 žlice repičnega olja
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 2 stroka česna
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 1 l zelenjavne juhe
  • šopek limonovega timijana
  • 1 majhna limeta
  • 1 žlička medu
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 80 g masla
  • 90 g pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanega limonovega timijana
  • ščepec kardamoma
  • olje za cvrenje

Uvod

Slovenci ne moremo brez juhe. Problem je le v tem, da je vedno goveja. Se je še niste naveličali? Kot da bi Francozi vsak dan jedli čebulno … Zakaj pa je ne bi enkrat za spremembo mi? Toda ne težko, gosto, enolončno in kalorično! Pač pa iz mlade čebule in kot zdravilo, bolj čaj kot juha, bolj za razpoloženje kot pa za sitost. Nekaj po (hladni predjedi) in pred (glavno jedjo), zato, da se zamenjajo kozarci, da se zapeče krompir, da se pogovor spomni novih zgodb.

In, ker je drugačna juha, so takšni tudi cmoki, ki so tokrat ocvrti, da ni bojazni, so premehki ali pretrdi, da hrustajo, ko pijemo, da ni le čaj, temveč je tudi (za)kuha....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo mleko in maslo, vmešamo pšenični zdrob in kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se kuhani zdrob loči od dna posode. Posodo odstavimo, vmešamo jajce in timijan ter začinimo s soljo, poprom in kardamomom. Maso rahlo ohladimo, posotod pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.

2

6 mladim čebulicam odrežemo zeleni del in spodnji beli po dolgem prerežemo na polovico. Zelene liste narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo žlico olja in narezano čebulo na obeh straneh opražimo do svetlo rjave barve. Solimo in popramo.

3

Preostalo čebulo in olupljeni česen drobno narežemo ter stekleno opražimo v loncu na preostalem olju. Dodamo narezano stebelno zeleno, popražimo in zalijemo z juho. Kuhamo 10 minut na majhni temperaturi, dodamo še šopek limonovega timijana, sok in lupino limete ter med. Kuhamo še 10 minut. Nato juho precedimo.

4

Iz zdrobove mase oblikujemo majhne cmočke. Olje za cvrenje segrejemo na 170 stopinj in v njem ocvremo zdrobove cmočke. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.

5

V vsak krožnik položimo dve pečeni čebulni polovici in dva cmočka ter postresemo z narezanimi zelenimi listi čebule. Juho nalijemo v čajnik in jo šele pri mizi nalijemo v krožnike.

Oceni