Sestavine

  • 2 piščančji bedri s kožo
  • 2 polovici piščančjih prsi s kožo
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mlete orientalske kumine
  • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke čiliija v prahu
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 5 žlic repičnega olja
  • 1 žlička dimljene paprike v prahu
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 1 žlička origanovih lističev
  • sol, poper
  • 500 g čvrstega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • zeliščna sol
  • 150 g polnomastnega jogurta
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlička sesekljanega kopra

Uvod

Ocvrt piščanec je za gostilno, pečen pa za doma … Toda, če vsak svojo priljubljeno gostilno izbere ravno zaradi ocvrtega piščanca, bi bilo preveč dolgočasno, če bi doma piščanca pekli vedno po istem receptu. Za doma potrebujemo čim več receptov za pečenega piščanca!

To je eden od teh receptov, ki noče postati vaš edini pečen piščanec, a je zato tako dober, da bo izpopolnil vašo zbirko najboljših receptov za pečenega piščanca....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Loop 2017, Štemberger
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V majhni teflonski ponvi segrejemo žlico repičnega olja, cimet, kumino, muškatni orešček, čili in gorčična semena. Pražimo na majhni vročini, da zadiši. Ponev odstavimo s štedilnika ter dodamo papriko v prahu, origano in timijan. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo 2 žlici repičnega olja.

2

Pekač namastimo s preostalim repičnim oljem. Piščančje kose dobro obrišemo s papirjem do suhega in jih naložimo v pekač s kožo navzgor. Premažemo jih z začimbno mešanico.

3

Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kose. Zmešamo ga z oljčnim oljem in začinimo z zeliščno soljo. Stresemo ga na prosti konec v pekaču in vse skupaj pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Deset minut pred koncem pečenja temperaturo zvišamo na 200 stopinj. Jogurt zmešamo z zelišči, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter postrežemo s krompirjem.

Oceni