Sestavine

  • 165 ml mleka
  • 1 vejica rožmarina
  • 6 kardamomovih zrn
  • sol
  • 25 g masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 50 g moke
  • 120 g sladkorja
  • 1 vanilijev strok

Uvod

Kanele so nevarne. Najprej za tistega, ki se loti njihove peke. Vse je tako preprosto, da je zapleteno … A ni nevarno zato, ker bi spodletelo, temveč zato, ker je nenehni izziv. Ves čas imaš občutek, da bodo prihodnjič še boljše. Zato je nevarno, ker potem pečeš le še caneles.

Nevarne pa so tudi za jedce. So klasični francoski kolački, a takšnih ni nikjer drugje, zato so nalezljivo dobri. Že njihova majhnost, saj so le za dvakrat v usta. Kanele niso sladke, čeprav so. So tako posebne, čeprav so le iz moke, jajc, mleka, masla in sladkorja, klasičnih sestavin klasičnih sladic. Čeprav so tako klasične, pa jih je tako težko dobiti. Pravzaprav se jih sploh ne da opisati, saj so ti preprosti kolački kot kruh, narastek, biskvit, šarkelj, tortica, a vseeno nič od tega, ker so kanele enostavno nekaj posebnega. Zunaj so hrustljave, znotraj so pa mehke. Zunaj so ”zažgane”, znotraj pa ”surove”. Zato, ker so zunaj karamelizirane, znotraj pa so še vlažne, zato so mehke, toda lepljive in raztegljive. Ko jih poskusiš, si njihov, želiš si le še canelés.

Se čudite, zakaj canelés še ne poznate? Zato, ker si jih le redki upajo peči! Toda v Šoli okusov sploh ni težko. Zato je kljub ”nevarnosti” zadnji čas, da se jih lotite. Četudi prvič in tudi naslednjič še ne bodo uspele za tekmovanje, bodo vseeno zelo dobre. Saj najbrž nimate bakrenih modelov za canelés, ki so tudi dokaj dragi, toda vaše kanele bodo dobre tudi iz silikonskih in kovinskih modelov, ki so dokaj poceni. Najboljše canelés so sicer iz Bordoja, toda zato druge najboljše bodo doma!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. V loncu segrejemo 110 ml mleka, rožmarin, zdrobljena kardamomova zrna, ščepec soli in vanilijev strok s sredico. Dodamo maslo in ga raztopimo.

2

V skledi z metlico gladko zmešamo preostalo mleko, sladkor, jajce, rumenjak in moko (masa se ne sme speniti). Dolijemo mleko z začimbami, premešamo in testo postavimo v hladilnik za najmanj 7 ur ali preko noči.

3

Po 4 urah hlajenja testo precedimo v visoko posodo za merjenje, ker bomo tako najlažje napolnili modelčke. Testo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo nazaj v hladilnik.

4

Naslednji dan pečico segrejemo na 190 stopinj. Vdolbine pekača za francoske kolačke (Canelés) namastimo, pri silikonskem pekaču to ni potrebno. Napolnimo jih do 1 cm pod robom, ker se pri peki testo dvigne.

5

Canele pečemo na spodnji rešetki 45 minut do temno rjave barve. Pečene kolačke ohladimo v modelu in jih nato preložimo na servirni krožnik. Po želji jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni