Canelés, kanele
Sestavine
- 165 ml mleka
- 1 vejica rožmarina
- 6 kardamomovih zrn
- sol
- 25 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 50 g moke
- 120 g sladkorja
- 1 vanilijev strok

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 kom
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. V loncu segrejemo 110 ml mleka, rožmarin, zdrobljena kardamomova zrna, ščepec soli in vanilijev strok s sredico. Dodamo maslo in ga raztopimo.
V skledi z metlico gladko zmešamo preostalo mleko, sladkor, jajce, rumenjak in moko (masa se ne sme speniti). Dolijemo mleko z začimbami, premešamo in testo postavimo v hladilnik za najmanj 7 ur ali preko noči.
Po 4 urah hlajenja testo precedimo v visoko posodo za merjenje, ker bomo tako najlažje napolnili modelčke. Testo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo nazaj v hladilnik.
Naslednji dan pečico segrejemo na 190 stopinj. Vdolbine pekača za francoske kolačke (Canelés) namastimo, pri silikonskem pekaču to ni potrebno. Napolnimo jih do 1 cm pod robom, ker se pri peki testo dvigne.
Canele pečemo na spodnji rešetki 45 minut do temno rjave barve. Pečene kolačke ohladimo v modelu in jih nato preložimo na servirni krožnik. Po želji jih potresemo s sladkorjem v prahu.